Tomáš Nekola (Letime.cz)
Cestování  |  23.03.2001 21:07:50

Nejlepší čas pro zakládání nových aerolinií

New Yorský finančník Carl Icahn, vlastník internetové cestovky Lowestfare.com, ve čtvrtek prohlásil, že hodlá investovat 400 milionů dolarů do koupě, či vybudování vlastní letecké společnosti. Chce tak obnovit zdroj levných letenek pro svůj portál, které na základě exkluzivní smlouvy doposud představovaly Trans World Airways. Podle rozhodnutí soudu, který řeší případy související s bankrotem společnosti, mohl kupec TWA -společnost American Airlines, zrušit exkluzivní dohodu s portálem.

Lowestfare.com již absolvovalo předběžná jednání s některýjmi regionálními aerolinkami, avšak k žádné dohodě, podle ředitele marketingového oddělení Davida Lovelyho, doposud nedošlo. Podle analytiků je částka 400 milionů dolarů přiměřený základní vklad pro založení lokální letecké společnosti. V úvahu jsou přitom vzaty i labilní ceny ropy a nejisté prostředí na trhu letecké dopravy. Velmi úspěšné JetBlue Airways, se sídlem v New Yorku, měly základní jednorázovou investici 160 milionů dolarů. Podmínky na trhu jsou kupodivu nastaveny ve prospěch malých pružných aerolinií. Díky vysoké oblíbenosti u obchodních cestujících a prodej dosahují regionální aerolinky mimořádně dobrých procentuálních nárůstů, i když jejich tržby jsou o několik řádů nižší než u “aliančních” gigantů.

Mezi řádky jednotlivých tiskových zpráv lze vyčíst, že menší aerolinie se v současné době těší mimořádné oblibě. Jednu z mnoha britských soutěží o “nejlepší aerolinie roku” vyhrála charterová společnost s jedním jediným letadlem. Většinu hlasů dostala právě od svých nadšených zákazníků, kteří si považovali osobní přístup ke každému z nich.

Icahnovi osobní aerolinky by měly být něčím obdobným. Lowestfare.com byl otevřen v roce 1995 jako výsledek exkluzivní dohody s TWA. Icahn poskytl TWA úvěr a za oplátku dostával pro svůj portál neomezený počet letenek za 55% skutečné ceny. TWA tak ročně přicházela na tržbách asi o 100 milionů dolarů.

Z informačního servisu portálu http://www.letime.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688