Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  08.01.2010 10:48:22

UPDATE: Čínský regulátor schválil obchodování na margin a krátké prodeje

Podle agenturních zpráv čínský akciový regulátor povolil obchodování na tzv. margin a také tzv. krátké prodeje. Hlavním argumentem pro povolení byla snaha umožnit investorům uzavírání zajišťovacích pozic.

Regulátor dále uvedl, že hodlá připravit k obchodování první futures kontrakty odvozené od čínského CSI 300 Index. Celý proces jejich uvedení v reálný život by měl trvat cca 3 měsíce. Regulátor si od zavedení zmíněných opatření slibuje především snížení doposud nebývale vysoké fluktuace čínských akciových trhů. Shangai Comp. index v roce 2007 rostl o více jak 100%, pak se v roce 2008 propadl o 65% a nakonec rostl o 80% v roce loňském.
Podmínky pro obchodování futures budou standardní jako ve světě. Požadovaný kolaterál bude minimálně na úrovni 10% celkové hodnoty futures kontraktu. Účast retailových investorů bude omezena relativně vysokou cenou jednoho kontraktu. Při současné úrovni indexu CSI 300 to odpovídá cca 105 000 juanů = cca 15 380 USD.

Dá se očekávat, že toto rozhodnutí bude mít zásadní vliv na další vývoj tamních akciových trhů. Analytici jej považují za výrazný burzovní mezník, který doposud "divoký" čínský trh přibližuje o velký krok blíže směrem k rozvinutým trhům.


Definice margin obchodů (zdroj Finance.cz)
Marginový obchod znamená nákup akcií s využitím úvěru nebo půjčky. Jeho cílem je obvykle zvýšení rentability krátkodobých spekulativních investic. Investor tedy uhradí pouze zálohu v určité výši z objemu obchodu a zbytek částky je kryt úvěrem. Marginem (marží) se zde rozumí minimální objem vlastních finančních prostředků investora pro obchodování. Obchody s využitím margin se využívají především na transakce v řádu dnů až týdnů, tedy ke krátkodobým a spekulativním investicím.

Charakteristickým rysem maržových obchodů je tzv. pákový efekt, díky němuž jakákoliv procentuální změna ceny (kurzu) akcie zvyšuje možný zisk/ztrátu na vlastní investované částce na několikanásobek. S pomocí nástrojů založených na pákovém efektu lze tedy dosáhnout mnohonásobně většího zhodnocení vlastních prostředků, než standardním investováním. Je zde ovšem adekvátně vyšší riziko. V praxi to znamená, že i při malém pohybu ceny (kurzu) akcie, řádově o jednotky procent, může investor realizovat zisk/ztrátu v desítkách procent z investovaných prostředků.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688