TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.12.2009 13:46:01

Pecina a Vesecká navrhují proti korupci nasadit agenty provokatéry a korunní svědky

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministr vnitra Martin Pecina a nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká představili v pondělí základní opatření, které zahrnuje protikorupční balíček. Návrhy, mezi nimiž jsou instituty korunního svědka nebo agenta provokatéra, projednává vláda.

"Korupce je jeden z nejvážnějších problémů v české společnosti, který stojí v pozadí v podstatě veškerého organizovaného zločinu. Jde také o jeden ze zásadních důvodů trvale deficitního hospodaření státu v uplynulých letech," poukázal Pecina s tím, že korupce způsobuje také špatnou alokaci veřejných prostředků na úrovni státní, krajské i obecní.

Ministr odkázal například na některé megalomanské projekty, v nichž korupce mohla hrát zásadní roli. Podle Peciny se jednalo kupříkladu o závazek, že ČR bude mít do roku 2010 čističky odpadních vod pro všechny obce nad 2 000 obyvatel. Připomněl také předražený projekt Smart Administrativ za sto miliard korun a trvale problematickou výstavbu dálnic, které jsou v Česku v porovnání s evropskými zeměmi předražené.

"Můžeme se zamýšlet samozřejmě nad tím, proč jsou české dálnice technicky náročnější než v okolních zemích," uvedl Pecina. Korupčně se podle něj stále jeví řada zakázek v armádě nebo v oblasti ICT.

Pecina vysvětlil, že opatření byla volena tak, aby měla reálnou šanci, že budou schválena vládou i Parlamentem. Jedná se podle ministra o opatření, která Česko používalo již dříve a ukázala se jako efektivní, nebo o opatření, která využívají jiné země EU.

Opatření se dělí na dvě základní části. První celek tvoří operativní opatření ministerstva vnitra a nejvyššího státního zastupitelství. Oba orgány se zaměří na všechny zásadní podezřelé kauzy, které nebyly dostatečně dořešeny. "V průběhu ledna si s paní doktorkou Veseckou sedneme i nad případy, které byly medializovány, jako jsou případy Švýcarsko velké, Mostecká uhelná, Švýcarsko malé, kauza Wolf a další,“ uvedl Pecina s tím, že kontrolou by měly projít nejen staré případy, ale i případy aktuální, včetně pražského projektu Opencard.

Ministr také navrhuje, aby byly zavedeny instituty námitek ve vzájemné kontrole ministerstva vnitra, nejvyššího státního zastupitelství a policie.

Druhou část balíčku tvoří exekutivní opatření. Jejich cílem je zejména posílit transparentnost velkých veřejných tendrů. Obzvláště budou proveřováni členové komisí, které budou rozhodovat o tendrech za více než půl miliardy korun. „Požadujeme, aby v těchto komisích mohli zasedat pouze lidé, kteří mají od NKÚ alespoň prověrku stupně Důvěrné," vysvětlil Pecina s tím, že majetkové poměry těchto lidí jsou pod trvalým dohledem orgánů. "Chci, aby takové nařízení vlády bylo schváleno nejpozději 11. ledna, tedy na druhém zasedání vlády v novém roce," řekl.

Finálním výstupem balíčku je zároveň rozsáhlá legislativní úprava. Ta zahrnuje zavedení do právního řádu institutu korunního svědka. "Je to institut, který je v zahraničí mimořádně účinný," uvedl Pecina s odkazem na desítky let efektivní praxe v USA, ale také na zkušenosti z Itálie, Slovenska, Německa nebo Polska. "Jde o rozbití zločineckých struktur. Jde o to, aby měly strach samy ze sebe," poukázal na to, že korunní svědek si může vysloužit beztrestnost, pokud napomůže rozbití kriminálního gangu. Zároveň však musí korunní svědek splnit i další přísné podmínky, jako jsou nahrazení škody ze spáchané trestné činnosti a nepokračování v trestné činnosti.

"Za zcela zásadní považuji to, aby byl tento institut legislativně dobře ošetřen," dodala Vesecká s tím, že nelze akceptovat, aby si beztrestnost nebo snížení trestu mohl vysloužit pachatel nezvratného trestného činu, jako je například vražda.

Druhé základní opatření spočívá v zavedení institutu protikorupčního agenta, což umožní policii aktivně se zapojit do rozklíčování kriminální sítě. Pecina však upozornil, že tento institut má již řadu odpůrců, protože je obtížné nalézt hranici mezitím, co agent ještě dělat může, a co již ne. "Obzvlášť důležité je, že obě tato opatření mají významný preventivní účinek," řekl a poukázal na to, že i kdyby nakonec žádný agent ve skutečnosti nebyl nasazen, může postačit obavy z toho, že ten, kdo nabízí úplatek, je nastrčen státními orgány.

"Tento institut je velice problematický. Je nepřijatelné, aby agentem byl jakýkoli občan," upozornila Vesecká s tím, že agentem bude moci být pouze člen policie nebo jiného kontrolního orgánu. Tito agenti pak budou zároveň pod důslednou kontrolou. Vesecká dodala, že obzvlášť problematický je také fakt, že podle mezinárodního právního řádu a praxe se nesmí stát podílet na vytváření trestního a korupčního prostředí. Aktivní nabízení úplatků agentem je pak podle Vesecká v přímém rozporu s touto normou.

Třetí legislativní opatření se týká nastavení zákonných podmínek pro použití odposlechů telekomunikačního provozu. Pecina hodlá prosadit, aby se odposlechy mohly nasazovat nadále pro trestné činy s horní sazbou osmi let. Podle trestní novely, která začne platit od 1. ledna se totiž budou moci odposlechy užívat až u činů, kde je horní sazba minimálně deset let. To by podle Peciny výrazně omezilo možnosti policie v boji proti korupci a zločinu obecně.

Opatření taktéž zahrnuje novelizaci nového daňového řádu.

Další opatření, které sice nespadají do protikorupčního balíčku, ale ministerstvo je taktéž hodlá prosadit, jsou znemožnění "praní" výnosů z trestné činnosti prostřednictvím 15 procent dani z příjmu fyzických osob. "Jsme patrně jedinou zemí na světě, kde je tato daň nižší, než zdanění korporací," upozornil Pecina.

Kromě toho hodlá ministerstvo prosadit zákaz institutu "akcií na majitele". "Akcie na doručitele jsou extrémně jednoduchým a velmi bezpečným nástrojem pro legalizaci výnosů z trestné činnosti," dodal Pecina s tím, že obě opatření jsou v kompetencích ministerstva financí.

Premiér Jan Fischer v neděli připustil, že by současný Parlament nemusel stihnout protikorupční balíček schválit. I přesto je však podle něj nezbytné ve vyjednávání o protikorupčních opatřeních pokračovat.

"Neviděl jsem důvod nenastartovat ten boj s korupcí," uvedl Fischer v televizní debatě. "Je možné, že to celé spadne pod stůl, přesto jsme konečně připravili aspoň první kroky," řekl premiér s tím, že schválení či neschválení daných legislativních návrhů závisí především na vůli poslanců.

Pecina uvedl, že legislativní normy jsou nyní v připomínkovém řízení. "Ano, bojím se, že balíček neprojde, ale přesto se o to musíme pokusit," uvedl Pecina s tím, že bezpodmínečné bude vyjednávání s jednotlivými poslaneckými kluby o podpoře. Zároveň Pecina upozornil, že v samotném balíčku jsou jen nejdůležitejší a nejzákladnější opatření. "Proto tam nedávám například onu 15procentní daň zpříjmu fyzických osob, protože to je záležitost, která by mohla balíček zablokovat," uvedl Pecina. Podle ministra má balíček šanci projít, ačkoli již nyní se ozývají některé hlasy proti některým opatřením v balíčku.

Šéf české Transparency International David Ondračka upozorňuje, že vláda by především měla vyzvat odborné kapacity v oboru, aby vytvořily vhodné paragrafové znění. Nový ministr vnitra, který bude jmenován po volbách, by si pak pouze vybral, které legislativní návrhy zvolí. "Ten balíček, tak jak je připravený, je nedostatečný," míní Ondračka.

Z veřejného průzkumu, který si nechala připravit Česká televize, vyšlo najevo, že kroky vlády v rámci boje s korupcí, který je součástí programu vlády, přijdou efektivní pouze 27 procentům lidí. Kroky vlády nedostačují 64 procentům lidí. Navíc 40 procent občanů věří, že největší korupce kvete ve státní správě. 22 procent lidí se obává korupce v politických stranách a 12 procent dotázaných věří v korupci v Parlamentu.

Pavlína Heřmánková, Adriena Růžičková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688