TNBiz (TN.cz)
Dluhopisy  |  20.12.2009 13:33:01

Výběrové řízení na prodej státních dluhopisů je prý nejasné a je třeba jej revidovat

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Podle Burzy cenných papírů Praha (BCPP) je výběrové řízení na prodej státních dluhopisů nejasné, netransparentní a je třeba jej revidovat. Jak v neděli informoval mediální zástupce společnosti Vladimír Bystrov, BCPP se kvůli tomu dopisem obrátila na ministra financí ČR Eduarda Janotu.

BCPP podrobila zadávací dokumentaci k výběrovému řízení na internetový prodej státních dluhopisů fyzickým osobám podrobné právní a technické analýze. Z ní podle BCPP vyplývá řada nejasností, které by mohly výrazně narušit průběh, či zcela anulovat budoucí výsledky výběrového řízení. Formulovala hned pětici bodů. Zadavatel prý postupuje mimo režim zákona o veřejných zakázkách, kdy argumentuje použitím výjimky dle ust. § 18 odst. 1 písm. e) Zákona o veřejných zakázkách. Tato výjimka se ale podle BCPP nevztahuje na zadávání IT zakázek.

Existují prý také nejasnosti ohledně zadávací lhůty výběrového řízení. Zadavatel také podle BCPP deklaroval netrasparentní způsob hodnocení nabídek, ze zadávací dokumentace navíc není zcela zřejmý rozsah a povaha poptávaných činností. „Z názvu zadání plyne, že se jedná o internetový prodej státních spořicích dluhopisů, nicméně z dalšího textu je zřejmé, že jsou poptávány i další služby. Dokumentace také neobsahuje přiměřeně detailní specifikaci, neukládá konkrétní technické vlastnosti, které by měl systém splňovat, a přitom výslovně zakazuje variantní nabídky,“ popsal ředitel odboru externí komunikace firmy Jiří Kovařík s tím, že zadavatel navíc poptává i činnosti, jejichž realizace je podle zákona vyhrazena pouze Středisku cenných papírů.

BCPP v dopise upozornila, že opakovaně Ministerstvu financí ČR nabídla vedení evidence a vypořádání státních spořicích dluhopisů pro fyzické osoby za symbolickou jednu korunu. „Tuto cenu BCPP nabízí vzhledem k tomu, že pro tyto účely předpokládá využití stávajícího systému,“ dodal Kovařík.

Libor Popela, popela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 15:43  Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy Fidelity International (Fidelity International)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688