TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.12.2009 19:38:01

DOKUMENT: Prohlášení Jana Fischera k politické situaci po schválení zákona o rozpočtu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Premiér Jan Fischer vydal po pondělní schůzi kabinetu prohlášení k politické situaci po schválení zákona o státním rozpočtu s vyšším schodkem, než požadovala jeho vláda. Agentura Mediafax přináší text prohlášení v plném znění, jak jej zveřejnil web Úřadu vlády.

Prohlášení předsedy vlády Jana Fischera k politické situaci po schválení zákona o státním rozpočtu na rok 2010

1/ Předsedou vlády jsem byl jmenován v důsledku vnitropolitické krize a neschopnosti politických stran vytvořit normální politickou vládu. Mému jmenování předcházela dohoda tří politických stran a pověření jsem přijal s cílem dovést v klidu zemi k parlamentním volbám. Tento úkol trvá i po zrušení termínu předčasných parlamentních voleb.

2/ Vláda, jejímž jsem předsedou, se v Poslanecké sněmovně neopírá o jasně definovanou koalici politických stran a hlasování o jejích návrzích - včetně návrhu zákona o státním rozpočtu - je tedy především odpovědností samotných politických stran a jejich vyjednávání. Současná vláda nemůže nahrazovat neschopnost, či neochotu politických stran mezi sebou spolupracovat.

3/ Vláda předložila návrh rozpočtu na rok 2010, který připravila na základě parametrů, s nimiž Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas, když letos v říjnu podpořila tzv. vládní balíček úsporných opatření. Vládou navržený schodek 5,3 % HDP odpovídá mému veřejnému závazku, s nímž jsem spojil své pokračování v roli předsedy vlády.

4/ Výsledek hlasování v Poslanecké sněmovně o návrhu rozpočtu, respektive rozhodnutí Sněmovny o změně struktury výdajů v objemu 12,5 miliard korun, splnění tohoto mého závazku (udržet schodek na hranici 5,3 HDP) ohrožuje. Část změn provedených v rozpočtu Poslaneckou sněmovnou jde totiž na úkor mandatorních výdajů státu, a ve skutečnosti je tak skrytým zvýšením schodku státního rozpočtu, a s tím jako předseda vlády nemohu souhlasit.

5/ Za této situace vláda využije všech možností, které vládě dává zákon, aby schodek státního rozpočtu udržela na deklarované hranici 5,3% HDP. K tomu povedou následující kroky:

A/ 5,1 miliardy korun, o které byl zkrácen rozpočet Fondu dopravní infrastruktury, budou na základě rozhodnutí Poslanecké sněmovny pokryty převodem z privatizačního účtu, respektive dividendou ČEZ.

B/ 3,1 miliardy korun, o které byly Sněmovnou zkráceny kapitoly vybraných resortů, vláda uspoří v rámci jednotlivých kapitol, případně v mimořádných případech rozhodne o krytí výdajů na úkor rozpočtové rezervy.

C/ 4,0 miliardy korun vláda získá plošným vázáním výdajů státního rozpočtu v kapitolách, kterým Poslanecká sněmovna rozpočet nesnížila. To v průměru na jednu vázanou kapitolu rozpočtu činí 5%, přičemž z vázání výdajů budou vyloučeny výdaje jako důchody, sociální dávky, výdaje na vědu a výzkum, kofinancování EU atd. V pololetí vláda vyhodnotí plnění státního rozpočtu a v případě, že se bude vyvíjet pozitivně, vázané výdaje uvolní.

Jan Fischer, předseda vlády ČR, Praha 14. 12. 2009


David Jareš, jares@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688