X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  10.12.2009 09:23:02

Daily: Americké akcie včera dokázaly mírně růst, dnes zasedá BoE

Nervózní situace kolem restrukturalizace dubajského dluhu, společně s doznívajícím snížením ratingu na řecké státní dluhopisy, byly také včera na finančních trzích velmi cítit, když se akciové indexy v Evropě a značnou část dne i v USA opět nedokázaly vymanit z prodejního tlaku.

Jen dubajský akciový index tak včera ztratil dalších více než 6 % ze své hodnoty a o moc lépe si nevedly ani řecké dluhopisy, jejichž výnos rostl u desetiletých splatností o dalších 25bsp. až na 5,589 %, což zvýšilo spread nad německými bondy až na 246 bsp.

Situaci včera nijak výrazně nepomohla ani skutečnost, že přišlo na řadu jen velmi málo zajímavých ekonomických ukazatelů, což upřelo veškerou pozornost obchodníků právě na problémy v Dubaji a Řecku.

Z ekonomických dat stály za pozornost snad pouze výsledky z Evropy, která nabídla říjnovou obchodní bilanci Německa a Británie. Zatímco německá obchodní bilance dokázala překvapit růstem přebytku na 13,6 mld. EUR (oček.: 10,7 mld.), obchodní bilance Velké Británie naopak skončila v deficitu 7,1 mld. GBP, což byl deficit ještě o 200 mil. vyšší, než s jakým počítaly většinové odhady na trhu.

Ekonomická data však včera v centru pozornosti obchodníků nestála a tak se Evropské indexy v návaznosti na předchozí dny opět propadly do červených čísel, když jen celoevropský eurostoxx50 uzavřel včerejší seanci níže o 1,09 %.

Ve Spojených státech si získalo pozornost oznámení amerického ministerstva financí, které se chystá prodloužit platnost záchranného programu TARP až do října příštího roku. Jako důvod prodloužení uvedlo ministerstvo snahu zajistit se proti případným budoucím šokům, které by mohly přijít. Náladě na trzích však nejvíce pomohla zpráva, že se po Bank of America chystá svou půjčku z TARPu splatit také největší dlužník Citigroup, která si prostředky na splacení dluhu rovněž z velké částí sežene emisí svých akcií.  Z ekonomických dat pak včera Spojené státy zveřejnily pouze tempo růstu velkoobchodních zásob, které se v říjnu meziměsíčně zvyšovaly o 0,3 % a překonaly tak většinové odhady analytiků (-0,5 %).

Indexy ve Spojených státech na závěr obchodování dokázaly zamířit do zelených čísel a ukončit tak dva dny trvající výprodeje. Jen Dow Jones si tak připsal růst o 0,50 %, zatímco širší S&P500 rostl o 0,37 %. V reakci na rostoucí akcie, dostaly se včera pod tlak po dvou růstových dnech naopak americké vládní dluhopisy. Jen v případě desetiletých T-Notes tak výnos rostl o 5,2bsp. na 3,435 %, již dnes ráno ale menší polovinu ze svých ztrát dluhopisy dokázaly zlikvidovat.

Více z dnešního Daily naleznete na našich stránkách ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688