TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  09.12.2009 18:28:07

Vyjednávání v nošovické automobilce Hyundai bude pokračovat v pátek

Mediafax

NOŠOVICE (MEDIAFAX) - Vyjednávání mezi odbory a vedením automobilky Hyundai Motor Manufacturing Czech v Nošovicích bude pokračovat v pátek. Ve středu se obě strany dohadovaly několik hodin - od 10.00 téměř do 16. hodiny, řekl agentuře Mediafax předseda odborové organizace Radek Kuchař.

"Jednání nyní probíhají k naší spokojenosti. Nechtěl bych zatím říkat konkrétní dohody, znova bychom se měli sejít s vedením firmy v pátek, a to podle toho, jak budou mít vedoucí představitelé společnosti čas," uvedl Kuchař. Pokud by se podle jeho slov podařilo na hlavních bodech shodnout, mohli by odboráři odvolat stávkovou pohotovost, která ve firmě trvá od pondělí.

Odboráři požadují, aby zaměstnanci, kteří minulý týden vyvolali hodinové přerušení práce, nebyli nijak postiženi. "Důvodem, proč se rozhodli pro tak radikální krok, byla i velká únava," uvedl Kuchař. Dodal, že odboráři už dříve upozorňovali vedení firmy, jak je situace s nařizováním povinných přesčasů dlouhodobě neudržitelná. "Nikdo s námi o tom ale tehdy nechtěl diskutovat. Musím říct, že od minulého týdne se přístup vedení firmy dost změnil," konstatoval Kuchař.

K dalším požadavkům patří řešení přesčasových hodin a jejich lepší odměňování. "Přesčasy sice dostáváme zaplaceny podle zákoníku práce, ale protože je vedení pravidelně nařizuje, ač by měly být podle zákoníku práce mimořádné, chtěli bychom pro pracovníky samozřejmě něco navíc," vysvětlil Kuchař. Odboráři také usilují o to, aby za jeden pracovní přestupek nebyli zaměstnanci sankcionováni hned třikrát. "Při jednom vytýkacím dopisu okamžitě pracovník přichází o možnost profesního růstu, o čtvrtletní i o roční bonusy," uvedl.

Mluvčí automobilky Petr Vaněk agentuře Mediafax potvrdil, že jednání bude pokračovat v pátek. "Ve středu jsme diskutovali pět hodin. Sešlo se vedení automobilky, zaměstnanecká rada a odboráři, kteří předložili své požadavky. Ne ve všech bodech jsme ale našli shodu," řekl Vaněk.

Odbory v nošovické automobilce Hyundai vyhlásily stávkovou pohotovost v pondělí ráno. Ta navázala na spontánní hodinové přerušení práce, k němuž se zaměstnanci uchýlili minulý týden ve středu. Hlavním důvodem jsou pravidelně nařizované a podle zaměstnanců špatně placené přesčasy. Už ve čtvrtek informoval agenturu Mediafax mluvčí Vaněk, že vedení továrny bude jednat o situaci v podniku se zástupci odborů a zaměstnanecké rady. Středeční hodinovou stávku čtyř stovek zaměstnanců montovny označilo vedení automobilky ve čtvrtečním tiskovém vyjádření za svévolné přerušení výroby v době přesčasu. Veškeré přesčasy jsou podle Vaňka plně propláceny v souladu se zákoníkem práce.

Ivana Gracková, grackova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688