X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  07.12.2009 12:23:00

Weekly: Akcie zakončily týden v zelených čísel, nervozita ale přetrvává

Minulý týden přinesl na finanční trhy částečné zklidnění nervozity, která se na nich zakotvila poté, co koncem listopadu šokoval překvapené investory dubajský emirát, který oznámil, že se jedna z jeho obřích společností (Dubai World) dostává do problémů se splácením svého dluhu. Již začátkem týdne, po dlouhých dnech mlčení, však nervozitu mezi obchodníky pomohlo částečně utlumit prohlášení, že celkový problémový dluh je podstatně nižší, než se obchodníci ještě do té doby domnívali, což vrátilo do řad investorů opět o něco větší důvěru, která následně pomohla akciovým indexům v Evropě i v USA umazat podstatnou část ze ztrát, které nabraly koncem minulého měsíce.

Velmi pozitivně v týdnu navíc obchodníci reagovali také na překvapivé prohlášení největší americké banky Bank of America, která oznámila, že se rozhodla splatit dluh ve výši 45 mld. dolarů, který vnikl poté, co přijala koncem minulého roku vládní pomoc ze záchranného programu TARP. Část ze zdrojů, kterými banka hodlá získat prostředky potřebné ke splacení dluhu, se přitom rozhodla získat prostřednictvím vydání nových akcií, a to v rekordní výši více než 18 mld. dolarů.

Vedle těchto zpráv, na které obchodníci reagovali velmipozitivně, přinesl minulý týden také několik zajímavých ekonomických dat, včetně netrpělivě očekávaných výsledků zaměstnanosti (NFP). Ty tentokrát překvapily i největší optimisty, když se zaměstnanost v nezemědělských sektorech americké ekonomiky snižovala pouze o 11 tis. pracovních míst, zatímco míra nezaměstnanosti v listopadu klesla o dvě desetiny na 10 %. Nová listopadová data, která ze Spojených států v minulém týdnu začala přicházet, ale rozhodně jedním hlasem nemluvila. To platilo především o výsledcích indexu ISM, podle kterého se aktivita ve výrobním sektoru a v sektoru služeb v listopadu začala opět snižovat. To se týká zejména sektoru služeb, který si podle indexu po dvou růstových měsících prochází opět kontrakcí, což přinutilo řadu obchodníků začít opět zpochybňovat sílu amerického oživení.

Mix dobrých a špatných zpráv, společně s dobrými zprávami z Dubaje a amerického bankovního sektoru, v týdnu přispěly k tomu, že nakonec akciové indexy dokázaly týden zakončit mírně v plusu, když se jen americký S&P500 v pátek proti pondělku dostal výše o 1,33 %. Nervozita na trzích z více než 60% růstu akcií od začátku března, je však patrná a zklidnit ji rozhodně nepomohla ani Evropská centrální banka, která ve čtvrtek rozhodovala o dalším osudu měnové politiky. ECB sice sazby podle širokého konsenzu ponechala, dala ale jasně najevo, že si začíná vážně pohrávat s konceptem výstupní strategie, kterou hodlá začít pozvolna uplatňovat již od příštího roku. Prostředkem k navýšení tržních úrokových sazeb a postupnému odčerpávání likvidity z mezibankovního trhu, má být nejprve zpřísnění a poté rušení některých z tendrů, kterými ECB v minulých měsících napumpovala na mezibankovní trh více než 600 mld. EUR čerstvé likvidity. Byla to přitom právě tato likvidita, která v minulých měsících táhla vzhůru ceny akcií a ostatních finančních aktiv, a tak by její případné stahování mohlo do budoucna na finanční trhy velmi nepříjemně dolehnout. 
 
Více z dnešního Weekly naleznete na našich stránkách ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Po 17:45  Piedmont Lithium stoupá o 20 % X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688