TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  04.12.2009 14:01:06

Martin Roman rezignoval na členství v dozorčí radě Českých drah

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZu, v pátek rezignoval na funkci člena dozorčí rady Českých drah (ČD). Informoval o tom mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Roman odchází z dozorčí rady ČD proto, že se ČEZ zúčastní připravovaného výběrového řízení na dodavatele elektrické energie pro České dráhy. „Nemohu jako předseda představenstva a generální ředitel ČEZ být členem dozorčí rady Českých drah v době, kdy si budou vybírat dodavatele elektřiny,“ řekl Roman.

Po několikaletém růstu cen elektřiny zvyšujícím náklady železnice se v létě 2008 rozhodla Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která nakupovala energii i pro ČD, využít poklesu cen na energetické burze k výhodnému nákupu elektřiny na několik let dopředu.

V říjnu 2008 vypsala SŽDC v souladu se zákonem o veřejných zakázkách výběrové řízení na tříleté dodávky elektřiny pro vlastní potřebu a potřebu dopravců. Společnost ČEZ Prodej v tendru zvítězila. Na základě toho uzavřela se SŽDC příslušné smlouvy a nakoupila elektřinu na velkoobchodním trhu.

Vzhledem k celosvětové krizi však klesly ceny elektřiny v roce 2009 více, než SŽDC i ostatní zákazníci ČEZu očekávali. České dráhy se rozhodly této situace využít, obejít smlouvu SŽDC na odběr elektřiny a nakupovat si jí sami.

ČEZ podle Kříže trvá na platnosti tříleté smlouvy se SŽDC a bude její plnění nebo sankce sjednané pro případ neplnění všemi dostupnými právními prostředky vymáhat.

Nabídku chce předložit i novému zákazníkovi Českým drahám.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

Tiskové vyjádření ČEZ

Martin Roman dnes rezignoval na funkci člena Dozorčí rady Českých drah. Důvodem jeho odchodu je připravované vypsání výběrového řízení na dodavatele elektrické energie pro České dráhy, kterého se společnost ČEZ bude účastnit. „Nemohu jako předseda představenstva a generální ředitel ČEZ být členem Dozorčí rady Českých drah v době, kdy si budou vybírat dodavatele elektřiny“, komentoval své rozhodnutí Martin Roman.

 „Doufám, že mé zkušenosti s transformacemi a řízením podniků byly během mého dvouletého působení v dozorčí radě pro České dráhy přínosem. V západní Evropě je účast zkušených manažerů velkých podniků v dozorčích radách či představenstvech státních firem běžná“, dodal Martin Roman.

Rekapitulace situace:

Po několikaletém růstu cen elektřiny zvyšujícím náklady železnice se v létě 2008 rozhodla SŽDC využít poklesu cen na energetické burze k výhodnému nákupu elektřiny na několik let dopředu.

V říjnu 2008 proto SŽDC vypsala v souladu se zákonem o veřejných zakázkách výběrové řízení na tříleté dodávky elektřiny pro vlastní potřebu a potřebu dopravců. Nejnižší cenu a nejvýhodnější podmínky nabídla společnost ČEZ Prodej a 13. listopadu byla vyhlášena vítězem výběrového řízení. Na základě toho uzavřela se SŽDC příslušné smlouvy a nakoupila elektřinu na velkoobchodním trhu.  Cenové podmínky vycházející z tehdejších cen na Burze byly z pohledu odběratelů výhodné, obsahovaly například omezení nejvyššího možného růstu cen v následujících letech.

Vzhledem k celosvětové krizi klesly ceny elektřinyroce 2009 více, než SŽDC i ostatní zákazníci ČEZ očekávali. České dráhy se rozhodly této situace využít, obejít smlouvu SŽDC na odběr elektřiny a nakupovat si jí sami.

Společnost ČEZ Prodej není účastníkem jednání mezi SŽDC, ČD a ČD Cargo a nemůže je nijak komentovat. V případě poptávky novým zákazníkem – tedy Českými drahami – předloží adekvátní nabídku. Trvá však na platnosti své tříleté smlouvy se SŽDC a bude její plnění nebo sankce sjednané pro případ neplnění všemi dostupnými právními prostředky vymáhat. Podle obchodního zákoníku a povinnosti péče dobrého hospodáře ani nemůže postupovat jinak.

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ


 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

06.12. 20:02  M. Roman... (pavel)
06.12. 20:00  škoda (pavel)
05.12. 17:58  už mají nakradeno (lubin)
05.12. 13:35  M. Roman... (jgln)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688