TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.12.2009 12:46:12

Setkání Obamy a Medveděva v Praze české instituce zatím úzkostlivě tají (4.12.2009)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministerstvo zahraničních věcí, stejně jako Hrad prozatím odmítají potvrdit, zda k podpisu smlouvy mezi americkým prezidentem Barackem Obamou a jeho ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem o jaderném odzbrojení dojde v Praze. Podle neoficiálních informací by se státníci měli v Česku setkat v pátek.

"Celý proces ministerstvo zahraničních věcí samozřejmě sleduje a podpis této dohody velice uvítáme," sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Milan Řepka bez dalších podrobností.

Ještě méně konkrétní byla kancelář prezidenta Václava Klause. "Tuto záležitost nebudeme nyní komentovat," uvedl Martin Erva z tiskového oddělení Hradu. Odmítl se vyjádřit také k otázce, zda téma jaderného odzbrojení diskutoval prezident Václav Klaus při jeho podzimní návštěvě v Rusku.

"Vláda rozhodla, že celou záležitost nebude do chvíle, než bude známo definitivní rozhodnutí, komentovat," zdůvodnil poradce ministra obrany Jiří Sezemský.

Vrcholnou návštěvu by měl podle protokolárních pravidel připravit tým prezidenta Klause ve spolupráci s MZV. Premiér Jan Fischer bude ostatně od čtvrtka do přibližně páteční jedné hodiny odpolední na Evropské radě v Bruselu. "Pan premiér by se účastnil Evropské rady i v případě, že by Prahu navštívil americký a ruský prezident," komentoval plány tiskový mluvčí vlády Roman Prorok.

Ani poslanci nejsou příliš sdílní. O případné návštěvě dvou nejmocnějších mužů planety zatím ani nevědí. "Nic o tom nevím, je to pro mě čerstvá informace, a proto na ni můžu těžko reagovat," uvedl předseda zahraničního výboru Jan Hamáček (ČSSD). O tom, že by měli oba státníci podepisovat smlouvu v Praze, nevěděla ani bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09). "Tahle informace se ke mně zatím nedostala," reagovala Parkanová. "Pro zviditelnění země je to výborné," prohlásil předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Informace o podpisu smlouvy v Praze přinesla ČT s odvoláním na ruský vládní zdroj. Agentura Reuters krátce před informací ČT napsala, že Spojené státy a Rusko mají novou dohodu o omezení stavů jaderných zbraní na dosah.

"Intenzivní práce na přípravě podpisu (dohody) se blíží k závěru," uvádí prohlášení, které v pátek vydalo ruské ministerstvo zahraničí.

Na hlavních bodech americko-ruské smlouvy o jaderném odzbrojení se dohodli Obama a Medveděv v červenci.

Rámcová dohoda podepsaná prezidenty v Kremlu předpokládá, že obě země sníží počet jaderných hlavic v bojovém postavení na 1 500 až 1 675 do sedmi let od podpisu nové smlouvy. Strategické nosiče - rakety, ponorky a těžké bombardéry - Amerika a Rusko omezí na 500 až 1 100 kusů.

Cestu k podpisu nové dohody otevřelo rozhodnutí prezidenta Baracka Obamy zrušit plán na protiraketovou obranu ve střední Evropě, který počítal s radarem v Brdech.

Diplomaté z obou jaderných mocností připravují dohodu sedm měsíců. Měla by nahradit smlouvu START1 (Strategic Arms Reduction Talks) z roku 1991, která vyprší v sobotu. Podle této smlouvy mělo Rusům a Američanům zůstat po šesti tisících jaderných hlavic na 1600 strategických nosičích.

Bulletin Atomic Scientists uvádí, že Američané nyní mají rozmístěných 2 200 jaderných hlavic, Rusové 2 790. Rakety s těmito hlavice jsou v operační pohotovosti, jejich obsluha čeká na pokyn k odpálení.

Američtí a ruští diplomaté již dříve připustili, že se dohodu podaří uzavřít do konce roku.

Pokud Američané a Rusové své jaderné arzenály omezí v rozsahu, jak to předpokládá nová dohoda, zůstane jim ještě dostatek atomové munice na to, aby mohli zničit celou planetu, a to i několikrát.

Pavlína Heřmánková, Pavel Jégl, Adriena Růžičková, Karolína Šulová, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688