TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  04.12.2009 04:30:01

ČSÚ zveřejní údaje o průměrné mzdě (4.12.2009)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Český statistický úřad (ČSÚ) v pátek zveřejní údaje o průměrné mzdě ve 3. čtvrtletí letošního roku. Ve druhém kvartále meziročně vzrostla o více než 2,8 procenta a dosáhla výše 22 992 korun, reálně stoupla průměrná mzda o 1,4 procenta, stejně jako inflace.

Průměrná mzda činila 22 992 korun, což bylo o 622 korun (2,8 %) více než ve stejném období roku 2008. Spotřebitelské ceny se za 2. čtvrtletí 2009 v porovnání se stejným obdobím předchozího roku zvýšily o 1,4 procenta, reálná mzda vzrostla také o 1,4 procenta. V podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila o 537 korun (2,4 %) na 22 842 korun, reálná mzda vzrostla o jedno procento. V nepodnikatelské sféře byl růst mezd vyšší, průměrná mzda se zvýšila o 971 korun (4,3 %) na 23 661 korun, reálná mzda vzrostla o 2,9 procenta.

Průměrná nominální mzda poklesla v odvětví těžba a dobývání o 7,5 procenta. Nízký relativní růst nominálních mezd byl zaznamenán v odvětvích velkoobchod a maloobchod; opravy a údržba motorových vozidel, a to o 0,1 procenta, a v odvětví profesní, vědecké a technické činnosti o 0,2 procenta.

Nejvyšší růst vykázala odvětví zdravotní a sociální péče (o 7,6 %), výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (o 6,4 %) a vzdělávání (o 5,4 %). Nejvyšší nominální mzda (peněžnictví a pojišťovnictví) byla zhruba 3,4krát vyšší než nominální mzda nejnižší (ubytování, stravování a pohostinství).

Od 1. čtvrtletí 2009 se ve statistice práce a mezd změnila metodika zjišťování a prezentace výsledků. Nově se výsledky publikují jednak za celou populaci podniků, jednak pro srovnatelnost časových řad i v původním konceptu, tj. bez podnikatelských subjektů do 20 zaměstnanců. Další změnou je zvýšený důraz na průměrné mzdy zaměstnanců přepočtené na plně zaměstnané, které zohledňují délku pracovního úvazku (dříve byly upřednostňovány průměrné mzdy na fyzické osoby).

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688