TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  03.12.2009 11:41:01

Ústav pro studium totalitních režimů zveřejnil zprávu o své činnosti

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Ústav pro studium totalitních režimů a Archiv bezpečnostních složek zveřejnil ve čtvrtek zprávu o své činnosti. Obě instituce za dobu své takřka dvouleté existence dosáhly již řady konkrétních výsledků.

V oblasti neperiodických publikací vydal Ústav 20 monografií, edic dokumentů, memoárů či sborníků z konferencí a seminářů. Dalších 19 publikací vyšlo ve formě katalogů, příruček či informačních brožur.

Zanedlouho bude vydáno již osmé číslo čtvrtletního revue Paměť a dějiny a na pultech se objeví také odborný časopis Securitas Imperii. Na jaře vyšlo první číslo časopisu Behind the Iron Curtain.

Ústav dále svolal čtyři mezinárodní konference, 11 sympozií, 55 seminářů, uspořádal jeden filmový festival a 27 výstav. Pravidelné semináře, zaměřené na různé problémy nacismu a komunismu navštívilo již přes tisíc zájemců.

Zaměstnanci Ústavu přednášejí také na základních, středních a vysokých školách. Mají za sebou na 138 přednášek. Během seminářů a letních škol pro pedagogy prohloubil erudici takřka 400 učitelů.
Pro školy byla vytvořena také unikátní webová učebnice, multimediální didaktické DVD pro učitele a přes 180 metodických listů pro výuku moderních dějin. Odborníci Ústavu se také výraznou měrou podíleli na formulaci metodického doporučení pro výuku moderních dějin, vydaného ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v říjnu tohoto roku.

Ústav spolupracuje na tvorbě portálu Paměť národa, který provozuje Český rozhlas a společnost Post Bellum. Portál získal cenu Inforum 2009 za nejlepší internetový projekt roku a v soutěži Křišťálová lupa se v kategorii Projekt roku umístil na druhém místě. Stránky navštívilo již více než 560 000 lidí. Spolupracuje také se zahraničními institucemi v Polsku, na Slovensku, v Maďarsku, Německu, Ukrajině, Rumunsku a Spojených státech.

Ke dvacátému výročí pádu komunismu udělil Ústav pamětní medaili Václava Bendy Za svobodu a demokracii generálu Čeňku Kudláčkovi (in memoriam), Olze Hrubé, Františku Kohoutovi (in memoriam), Vladimíru Krubovi (in memoriam), Bohumilu Siřínkovi (in memoriam), Jiřímu Grušovi, Kamile Bendové a řadě dalších osobností.

Archiv bezpečnostních složek převzal správu archivů vytvořených před únorem 2008 ministerstvy vnitra, obrany, spravedlnosti, Vojenským zpravodajstvím, Úřadem pro zahraniční styky a informace a Bezpečnostní informační službou.

Archiv dosud vyřídil 2 285 žádostí státních institucí, kterým poskytla informace téměř k více než 46 000 osobám.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688