TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  02.12.2009 13:01:07

Navyšování vojáků v Afghánistánu je předčasné, tvrdí Vidím

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Zvyšovat počet vojáků v Afghánistánu je velmi předčasný krok a armáda zatím neví, zda na to bude mít prostředky, uvedl ve středu předseda sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím (ODS). Posílit českou účast až o stovku mužů chce ministr obrany Martin Barták.

"Je to strašně předčasný krok, nevím, jestli na to máme finanční prostředky," uvedl Vidím s tím, že rozpočet armády poklesl meziročně o 12 procent a bez navyšování počtu vojáků je napnutý.

Vidím nekomentoval ani to, zda by takový krok měl podporu ostatních parlamentních stran. Například sociální demokracie již při schvalování misí na rok 2009 návrh málem nepodpořila, právě kvůli navyšování počtu mužů a v roce 2010 navyšování vojáků také odmítla.

Barták tvrdí, že počet vojáků v Afghánistánu se bude muset navýšit, pokud chceme splnit své závazky spojenců USA. Americký prezident Barack Obama chce do poloviny příštího roku zvýšit počty vojáků o 30.000, celkově by jich v zemi operovalo na 100.000, o další posily Američané požádají spojence. Stahování ze země je naplánováno na červenec roku 2011.

V Afghánistánu by mělo dle současného návrhu v roce 2010 působit méně vojáků než letos a měli by být koncentrováni do blízkých lokalit: Kábulu, provincie Lógar a provincie Paktíja. Armáda ČR se v Afghánistánu zaměří na pomoc při rekonstrukci infrastruktury a výcvik afghánských bezpečnostních složek.

Největší nárůst členů v roce 2010 zaznamená podle návrhu rekonstrukční tým v afghánském Lógaru, a to o 50 lidí. O 40 vojáků více by mělo být v misi chemiků v Kábulu.

V roce 2010 je plánováno snížení počtu českých vojáků v zahraničí téměř o 200 mužů. Letos má česká armáda podle schváleného plánu v zahraničních misích celkem 1296 vojáků. Příští rok to bude podle návrhu nejvýše 1098 příslušníků armády.

Čeští vojáci by se podle plánu v roce 2010 neměli účastnit pěti vojenských misí, na kterých letos ještě české jednotky operují. Z afghánské provincie Uruzghán by mělo odejít všech 80 českých vojáků, z afghánské mise dělostřeleckého a vyhledávacího radiolokátoru Arthur bude staženo 40 mužů, pro české vojáky by měla skončit i mise Air Policing v pobaltských republikách, kde je nyní 75 mužů, a z mise EU for ČAD odejdou tři přítomní vojáci.

Schvalování zahraničních vojenských misí bylo ve sněmovně problematické. Opozice odmítla především návrh tehdejší vládní koalice na navýšení počtu vojáků v Afghánistánu.

Adriena Ružicková, ruzickova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688