X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  30.11.2009 11:23:26

Weekly: Přes finanční trhy se přehnala písečná bouře z Dubaje

V minulém týdnu se finanční trhy po delší době opět otřásly v základech. Tlaková vlna, která poslala řadu hlavních burzovních indexů o několik procentních bodů níže, přišla tentokrát z Dubaje, kde jedna ze tří obřích vládou podporovaných společností (Dubai World), s celkovým dluhem dosahujícím téměř 60 mld. dolarů, požádala o odklad splátek ze svých dluhů o šest měsíců. Prohlášení vyvolalo mezi obchodníky okamžitě paniku a obavy z toho, že by celý dubajský emirát mohl v budoucnu čelit bankrotu.

Pod okamžitý prodejní tlak se proto v minulém týdnu dostaly zejména akcie finančních institucí, o kterých se nejvíce spekulovalo, že by mohly být největšími věřiteli Dubaje. To se týkalo evropských bank, zejména pak těch britských, jako jsou Royal Bank of Scotland, HSBC, nebo Standard Chartered, které by mohly být do budoucna platební neschopností Dubaje nejvíce ohroženy.

Zprávy z Dubaje, které vrhly velmi negativní světlo na celý region Perského zálivu a tamní suverénní fondy, v minulém týdnu jednoznačně zastínily poměrně pozitivní data, která přišla z amerického trhu s bydlením. Prodeje nových i starších domů totiž v říjnu zaznamenaly další strmý růst, který se v případě starších domů vyšplhal až na 10,1 %. Přestože čísla z trhu s bydlením v první polovině týdne dokázala akciovým indexům pomoci k růstu, i po jejich zveřejnění stále zůstává velká nejistota z toho, jak se trh s bydlením dokáže vypořádat v druhém čtvrtletí příštího roku s tím, že jak vláda, tak centrální banka odstraní svá masivní podpůrná opatření, která jsou hlavním zdrojem jeho stabilizace. 

Návrat averze k riziku v minulém týdnu přispěl k tomu, že se obchodníci začali opět zajímat o bezpečnější aktiva. Díky růstu z první poloviny týdne si ale nakonec v USA akciový index S&P500 připsal ztráty pouze ve výši 0,3 %. Hůře si vedly akcie v Evropě, kde například německý DAX zakončil týden se ztrátami ve výši 1,1 %. Naopak velký zájem obchodníci začali znovu projevovat o bezpečné dluhopisy. Aukce amerických Treasuries opět proběhly bez větších problémů a poptávku po amerických dluhopisech pak výrazně zvýšily i zprávy z Dubaje. Výnos z desetiletých T-Notes se tak znovu dostal až zpět na 3,20 %, kde se naposledy pohyboval začátkem minulého měsíce. Také v Evropě pak zamířily výnosy prudce dolů, když se v případě německých desetiletých dluhopisů snižovaly na 3,15 %, zatímco u britských Giltů klesaly na 3,52 %.

Jasné dopady měla rostoucí averze k riziku také na měnovém trhu. Přestože se dolar ve středu dostal k euru až na své čtrnáctiměsíční minimum (1,51 EUR/USD), čtvrteční výprodej na akciových trzích mu pomohl vrátit se bez větších problémů až zpět ke hranici 1,49 EUR/USD. Průraz důležité technické bariéry 1,5065 EUR/USD se tak nezdařil a dolar se proto i začátkem týdne může nadále držet v bočním trendu. Vůbec nejlépe si ale v týdnu vedla japonská měna, která se na páru s dolarem ve středu dostala až na 14-leté maximum, jež si dokázala podržet i poté, co se na trhy vrátila averze k riziku. Proti silnému jenu ve čtvrtek ráno vystoupil japonský ministr financí a bude velmi zajímavé do dalších dnů sledovat, zdali se tamní vláda a centrální banka odhodlají k ještě agresivnější rétorice a naznačí možnost intervence.

Více z dnešního Weekly naleznete na našich stránkách ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688