X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Komodity  |  30.11.2009 11:23:12

Komoditní deník: Export kukuřice z USA prudce roste

Komoditní trh v pátek prudce poklesl po čtvrtečních negativních zprávách o neschopnosti Dubaje splácet své dluhy. Špatná situace byla ještě umocněna muslimským svátkem ve čtvrtek a v pátek. Na trhu chyběly informace a investory ovládala nervozita. Americké trhy také prudce poklesly, protože ve čtvrtek byly zavřené. Dubai byla jednoznačně nejdůležitějším hybatelem trhů, který ovlivnil všechny komodity. Na výjimečnou situaci reagoval dolar, který začal prudce zpevňovat, a komodity začaly klesat. Dnes ráno však dolar opět oslabuje a pohybuje se nad 1,5 EUR/USD. Pokud se situace v SAE bude nadále uklidňovat, americký dolar by se měl pohybovat kolem 1,5 EUR/USD i nadále a komodity by už nemusely žádné prudké poklesy dnes opakovat.
 
Zlato se v pátek propadlo po zprávách z Dubaje až pod 1140 USD/oz. Dnes ráno se pohybují kolem 1170 USD/oz. a předpovědi na jeho další růst jsou příznivé. V brzké době může zlato opět atakovat rekordní hodnoty.
 
Ropa WTI v pátek poklesla o 2,5 %. Po dlouhé době byla ropa typu Brent ceněna více (až o 2 USD) kvůli nedostatečné poptávce po ropě z oklahomského Cushingu ( WTI - benchmark newyorké burzy). Své ztráty však už dnes dohnala a opět se pohybuje na hodnotách z první poloviny minulého týdne – kolem 76 USD/barel. Svoji zásluhu na tom určitě má i obsazení tankeru somálskými piráty s ropou pro USA dnes ráno.
 
Jednou z mála komodit, které se vyhnul páteční výprodej, byla kukuřice. Přestože se ve čtvrtek neobchodovala a v pátek byla obchodní doba zkrácená, získala 1,3 %. Vzestup byl dán zveřejněním vládního reportu v USA o zvyšující se poptávce po kukuřice hlavně ze strany asijských zemí a Mexika. Exportéři prodali 1,224 mil. tun v týdnu do 19. listopadu, což je trojnásobek objemu předchozího týdne. Naopak sojové boby a pšenice své počáteční ztráty nestihly smazat a skončily v lehkém mínusu 0,14 % a 0,31 %. Dnes ráno však obiloviny opět rostou.

Ceny cukru se v pátek dostaly ze svého šestitýdenního minima v New Yorku po zprávách, že Indie nadále zvyšuje své nákupy této komodity. Indie se stala čistým dovozcem cukru poprvé v posledních 25 letech.

Podle Vietnamské vlády se může cena rýže v příštím roce zvýšit o 50 % v důsledku stále rostoucí poptávky. Část letošní úrody v jihovýchodní Asii byla zničena tajfunem na Filipínách a suchem v Indii. Ceny se tak mohou dostat nad 800 USD za tunu v polovině příštího roku. Současné ceny rýže z Vietnamu se pohybují kolem 520 USD za tunu. Hlavním hybatelem vzestupu cen jsou Filipíny, které přišly o 1,3 mil. tun a celkový import se v příštím roce odhaduje až na 3 mil. tun. Celkové světové zásoby se v příštím roce odhadují na 85,9 mil. tun. (v roce 2002 to bylo 146,7 mil. tun)

Více z komoditního daily naleznete ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

14.03.2014Export pšenice i kukuřice z USA v minulém týdnu propadl Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)
08.01.2010Export kukuřice z U.S. zpomaluje Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688