TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  28.11.2009 17:18:00

SNĚM TOP 09: SHRNUTÍ: Strana má po dvoudenním sjezdu vedení, stranické orgány a stanovy

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Po dvoudenním ustavujícího sněmu TOP 09 se předsedou strany stal Karel Schwarzenberg, prvním místopředsedou byl zvolen Miroslav Kalousek, dalšími místopředsedy se stali Jaromír Drábek, Marek Ženíšek, Pavol Lukša a Ludmila Müllerová. Strana si rovněž odhlasovala stanovy a obsazení stranických orgánů.

"Především bych rád poděkoval za vyslovení důvěry při nečekaném vysokém počtu hlasů," prohlásil nově zvolený předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg s tím, že se pokusí tuto důvěru nezklamat. "Ale bez vás to nepůjde, když se do toho dáme, tak tou zemí pohneme," řekl nový předseda delegátům s tím, že když mu budou členové strany pomáhat, tak to společně zvládnou.

Schwarzenberg ve svém projevu kritizoval současné politické strany. Podle jeho slov v době těžké ekonomické krize utekly od své odpovědnosti a nechaly vše na úřednické vládě. Čekaly prý, že tento kabinet krizi vyřeší a politické vlády, které přijdou po něm, si přivlastní jeho úspěchy. "My se musíme dneska odhodlat vrhnout naše srdce do bitvy, protože situace v naší vlasti je vážná. Když se nad tím zamyslíme, tak víme, že máme asi poslední chvíli, kdy ještě můžeme věci veřejné napravit," prohlásil Schwarzenberg.

"Slíbit vám mohu jen tři věci," řekl Miroslav Kalousek po zvolení prvním místopředsedou. Bude to naprostá loajalita vůči předsedovi, protože on "je evropská extraliga", stejné nasazení jako doposud a členy strany bude honit do práce jako doposud. "Takže některým bude možná toho hlasu líto, ale dnes vám za něj děkuji," dodal Kalousek.

Celý sněm strany se odehrával v režii číselné kombinace 09. Začal v pátek v 18.09, trval přesně hodinu do 19.09. V sobotu bylo jednání zahájeno v 09.09. Vyhlašování výsledků voleb bylo nasměrováno tak, aby se v čase objevila devítka. Předseda a první místopředseda strany Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek předali za TOP 09 vozíčkářům ze sdružení KONTAKT bez Bariér šek na částku 20 009 korun.

Čerstvě zvolení místopředsedové strany ve svých projevech apelovali a nabádali, aby členové nové strany dělali politiku slušnou, aby nebyla jen "hrou politických elit a bafuňářů". TOP 09 by měla podle jejich slov nabídnout alternativu. Místopředseda Ženíšek nabádal k tomu, aby se voličům nedávaly populistické sliby, ale říkala se jim pouze pravda.

Ve vedení strany ještě kromě místopředsedů a předsedy strany zasednou Jan Husák, Stanislav Motyčka, Jiří Oliva, Vladimír Pavelka a Jiří Špička. Ti byli v sobotu zvoleni jako další členové předsednictva.

Delegáti sněmu zvolili v sobotu rovněž výkonný výbor. Zasednou v něm Josef Malý, Vlasta Parkanová, Lucie Fryšová, Jan Teufel, Monika Bakešová, Helena Langšádlová, Nina Nováková, Jiří Blažek, Daniel Korte, Zdeněk Harapát, Vladislava Michalová, Kateřina Šišková, Petr Orság a Jaroslava Schejbalová. Předsedkyní smírčího výboru byla zvolena Lucie Krausová a předsedou revizní komise Pavel Pastyřík.

Již v pátek si delegáti schválili stanovy, které definují práva a povinnosti členů, jejich přijímání a vyloučení, pravomoci stranických orgánů a zásady a principy, kterými se strana bude řídit. Členové strany mohou být například po nezaplacení stranického příspěvku a urgenci, vyloučeni ze strany. Členství pak vzniká na základě rozhodnutí krajské organizace, ovšem až po zaplacení členského příspěvku.

Delegáti si v pátek rovněž vyslechli zprávu o dosavadním působení strany. Na počátku založení TOP 09 bylo podle Miroslava Kalouska snění několika docela frustrovaných lidí, že u nás není jasně konzervativní, jasně proevropská a antipopulistická alternativa. "Z toho snění vyšla snaha takovou stranu skutečně založit," řekl. Původně podle něj tito frustrovaní čekali, že tento krok udělají až po skončení předsednictví, aby stihli řádné volby. "Předsedou přípravného výboru jsme zvolili bezkonkurenčně největší autoritu, Karla Schwarzenberga. A pak jsme se soustředili na volby," uvedl Kalousek. Spolupracujme jako parta a na oficiální věci bude čas po volbách, bylo podle něj heslo, kterým se nově vznikající strana řídila.

Impuls ke vzniku TOP 09 dal Miroslav Kalousek po svém odchodu z KDU-ČSL. Kalouska následovali svým odchodem od lidovců například Vlasta Parkanová, Ladislav Šustr a Pavel Severa, z ODS pak do TOP 09 odešel František Laudát. Počáteční písmena v názvu strany znamenají slova Tradice, Odpovědnost a Prosperita, číslovka 09 pak odkazuje na rok vzniku strany.

Petr Vlasák, Pavlína Heřmánková, vlasak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688