X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Komodity  |  27.11.2009 11:23:08

Komoditní deník: Včerejší zavřené trhy v USA znásobily dnešní výprodeje

Komoditní trh včera rostl a dlouhou dobu ignoroval akciové a měnové trhy, které byly ovlivněny špatnými zprávami z Dubaje a vyvolaly paniku. Burzy ve Spojených státech byly z důvodu státního svátku zavřené a proto některé komodity včera nemohly zohlednit padající trhy. Změna přišla až s dnešním otevřením trhů, kdy většina komodit otevřela gapem o několik procent. Ze sledovaných 26 komodit dnes všechny padají. Prvotní příčinou je silně posilující dolar, který komodity zdražuje relativně k jiným měnám a ty proto oslabují. Po stabilizaci měnových kurzů očekáváme také stabilizaci komoditních trhů, které jsou nyní ve vleku nejistoty na finančních trzích.

Zlato se včera udržovalo pod těsně pod svými rekordními hodnotami kolem 1190 USD/oz., reagovalo tak na posilující dolar. Dnes ráno však stejně jako ostatní komodity prudce zareagovalo na posílení dolaru a prudce oslabilo až na 1145 USD/oz.

Ropa WTI dnes ráno už spadla o 5 USD/barel stejně jako další energie. Ropě nepomáhají ani zvyšující se zásoby. Ty se sice snížily méně, než se očekávalo, ale pořád byly spíše medvědím signálem. Navíc zásoby všech ropných produktů jsou 26 % nad pětiletým průměrem.

Cukr včera v Londýně vyrostl na týdenní maxima po zprávách, že Pakistán bude importovat více cukru, než bylo odhadováno. Odhaduje se také, že globální poptávka bude o 13,5 mil. vyšší, než celková produkce díky neúrodě, která tento rok postihla Brazílii a Indii.

Argentina včera vydala zprávu ohledně snížení celkové očekávané produkce pšenice o 3,2 % z důvodu dlouhodobého sucha v oblasti La Palma na východě země. Celková produkce poklesne na 7,5 mil. tun. Minulý rok se v Argentině vypěstovalo 8,37 mil. tun.

Problémy těžební firmy Minera Antamina SA v Peru se stávkujícími zaměstnanci by měly brzy skončit. Podepsala totiž dohodu s odbory, které si vynutily zvýšení platů o 4,7 %. Firma se zabývá těžbou mědi a zinku. Problémy se stávkami mají i největší těžařské firmy světaRio Tinto a BHP Billiton v Mexiku, Peru a Chile. Občasné protesty jsou příčinou výkyvů na trhu s těmito komoditami.

Zásoby rýže v Japonsku se zvýšily o 3,4 % z důvodu snížené potávky způsobené finanční krizí. Celkové zásoby činí 3,08 mil. tun. Z toho vládní zásoby činí 860 tisíc tun. Produkce rýže se tento rok v Japonsku snížila o 4 %.

Více z dnešního komoditního deníku naleznete ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688