X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  27.11.2009 09:23:01

Daily: Zpráva o zmrazení některých dluhů Dubaje smetla evropské akciové trhy

Po úterním a středečním růstu se včera přes akciové trhy převalila opět vlna výprodejů. Ta zasáhla velmi silně především Evropu, kde se všechny hlavní indexy ponořily do červených čísel a téměř jistě by se přelila také do Spojených států, nebýt uzavřených trhů z důvodu oslav dne díkůvzdání. Důvodem čtvrtečních výprodejů se tentokrát stala zpráva o tom, že Dubajským emirátem vlastněné společnosti Dubai World a Nakheel nejsou schopny splácet své závazky a dubajská vláda bude usilovat o dočasné zmrazení jejich dluhu. To včera výrazně zvýšilo obavy, že by emirát nemusel dostát i dalším svým závazkům. Celkové dluhy dubaje totiž dosahují 80 mld. dolarů, z čehož jen Dubai World dluží 22 mld., z nichž rovné 4 mld. měly být splaceny či refinancovány do poloviny příštího měsíce.

Překvapivá zpráva včera tvrdě zasáhla především akcie evropských bank, které patří mezi věřitele dubajského emirátu. To se týkalo zejména britských bank, z nichž jen Royal Bank of Scotland ztratila 7,75 %, zatímco cena akcií HSBC klesla o 4,80 %. Britský akciový index FTSE100 tak díky finančnímu sektoru odepsal včera 3,18 %, zatímco německý DAX a francouzský CAC40 ztrácely 3,25 % a 3,41 %.
Včerejší seance se nesla téměř výhradně v duchu negativních zpráv z Dubaje, přesto ještě dopolední obchodování nabídlo několik nových zajímavých ukazatelů. Z těch se včera mezi nejzajímavější zařadila měnová statistika ECB, která zveřejnila výsledky peněžní zásoby (M3) a tempa růstu úvěrů soukromému sektoru. Jednalo se však o další negativní zprávy, když M3 rostl pouze o 0,3 % (oček.: +0,7 %), zatímco celkový objem úvěrů soukromému sektoru se meziročně snižoval již o 0,8 % (oček.: -0,4 %). Zatímco úvěry vládám meziročně stoupaly o masivních 15,2 %, úvěry firmám se meziročně propadaly o 1,2 % a úvěry domácnostem se pak snižovaly o 0,1 %. Z toho jen spotřebitelské úvěry klesaly v eurozóně o 1,3 %, zatímco objem úvěrů na nákup bydlení klesal o 0,2 %.
 
Výsledky z eurozóny znovu potvrdily, jak slabá je úvěrová expanze v zemích evropské šestnáctky a dávají proto jen malé naděje, že by Evropská centrální banka začala jakkoli výrazněji zpřísňovat svou rozvolněnou měnovou politiku. Ta sice již dává nesměle najevo, že by mohla začít s postupným odstraňováním podpůrných monetárních berliček, to bude však podle našeho názoru jen velmi pozvolný proces, tak aby byl tlak na růst krátkodobých sazeb na mezibankovním trhu jen velmi mírný.

Také dluhopisy včera zažily velmi rušnou obchodní seanci. V Evropě se výnosy prudce propadly, když jen v případě desetiletých německých státních dluhopisů klesaly o 10bsp. na 3,159 % a o desetinu procenta se pak snižovaly i v Británii, kde spadly na 3,524 %. V USA se včera s dluhopisy z důvodu svátku neobchodovalo, dnes ráno však již americké Treasuries následovaly evropské cenné papíry, když se výnos z desetiletých T-Notes snižoval rovněž o 10bsp. až na 3,172 %, kde se naposledy pohyboval začátkem minulého měsíce.

Více z dnešního Daily naleznete na našich stránkách ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688