TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  26.11.2009 13:11:02

PRŮZKUM: Češi utratí za Vánoce v průměru téměř 30 tisíc korun, za dárky více než šest tisíc

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Za vánoční dárky utratí letos každý Čech v průměru 6 276 korun. Podle výsledků exkluzivního výzkumu GE Money Bank zveřejněného ve čtvrtek přijdou v tomto období průměrnou českou rodinu výdaje spojené s Vánoci na 28 622 korun.

I přes doznívající finanční krizi plánuje 62 procent Čechů utratit zhruba stejnou částku za vánoční nákupy jako minulý rok, omezit výdaje se chystá jen pětina. Za dárky utratí letos každý Čech v průměru 6 276 korun a Vánoce přijdou průměrnou českou rodinu (rodiče a dvě děti do 18 let) na 28 622 korun.

Nejdražším dárkem se oslovení nejčastěji chystají obdarovat svého partnera. V průměru na něj vynaloží asi 2 266 korun, přičemž tento průměr navyšují dražší dárky, které kupují svým partnerkám muži.

Nejdražší dárky nakupují lidé ve věku 45 59 let, kteří utratí průměrně 7 175 korun, zatímco mladý člověk ve věku 18 29 let s průměrnými 4 251 korunami utratí za dárky nejméně.

Za jídlo, pití, stromeček a další položky utratí Češi v průměru 3 463 korun a více než dvě třetiny z nich hodlají letos utratit stejnou částku jako v loňském roce.

Každý Čech v průměru o Vánocích obdaruje sedm svých blízkých. Nejštědřejší jsou ženy, které kupují dárky šesti až 10 lidem, a mladí lidé, kteří alespoň malou drobností obdarují i více než 11 svých blízkých a přátel. Nejčastěji přitom budou lidé kupovat kosmetiku, oblečení nebo knihy, dětem hračky. Své místo pod stromečkem si tradičně najdou i nápoje a jídlo.

Více než polovina lidí nakupuje vánoční dárky ve velkých obchodních centrech, 48 procent Čechů pak shání další dárky v menších specializovaných obchodech. Podle výzkumu GE Money Bank stále narůstá trend nakupování dárků přes internet. Pro tento způsob se vyslovilo již 43 procent dotázaných. V době finanční krize mají Češi strach ze zadlužování, proto naprostá většina lidí hodlá pořídit vánoční nákupy z výplat a ze svých úspor.

Kromě Vánoc jsou dalším náporem na peněženku novoroční slevy. Téměř dvě třetiny Čechů plánují využít povánočních slev, ve kterých se nejčastěji chystají nakoupit oblečení a obuv. V těchto akcích si nejvíce libují ženy (70 %) a mladí lidé do 29 let. Češi při novoročních nákupech také rádi pořizují hodnotnější zboží, jako je bílá technika nebo elektronika. V povánočních slevách utratí průměrně 4 543 korun a pětina z nich plánuje za zlevněné zboží utratit více než minulý rok.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688