Akcie v ČR  |  14.03.2001 13:40:58

Nízké kurzy lákají investory

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Středa 14. března 2001

Spojené státy



Peníze rotovaly zpět do technologií, investory přilákaly nízké kurzy.

Spojené státy

Několikadenní propad cen akcií na trh přilákal lovce nízkých kurzů. Technologické akcie se konečně dočkaly silného růstu, když se hodnota indexu Nasdaq Composite opět vrátila nad hranici 2 tis. bodů. Mírně zpevnily i blue chips.

Většina technologických titulů je po nedávných propadech svým oceněním velmi atraktivní a akcie se tak v porovnání s očekávanými zisky jeví levnými. Na trhu je nyní po rozsáhlých výprodejích relativně velký objem hotovosti, ovšem jeho příliv na akciový trh ve větší míře lze očekávat až se zřejmou změnou trendu.

Podivnou, i když za této situace očekávanou reakci, způsobila data, která potvrdila pokles maloobchodních prodejů během února. Ty se propadly celkem o 0,2 % (vyjma aut o 0,3 %), ačkoliv trh očekával růst 0,4 % (0,2 %). Přestože čísla byla zcela mimo pásmo odhadů, potvrdila přesvědčení investorů, že Fed bude ve své politice snižování sazeb dále pokračovat. Analytici očekávají, že pokles spotřebitelského optimismu a cen akcií oslabí spotřební výdaje i v následujících měsících.

Z klasických titulů si včera polepšil General Electric, když management firmy potvrdil predikce na běžné čtvrtletí a celý fiskální rok. Za 1Q01 GE očekává zisk na akcii 30 centů (plně v souladu s konsensuálním odhadem), optimistický vývoj hospodaření vidí i po zbytek roku, kdy by zisky měly růst tempem alespoň 10 %. Rovněž synergie z akvizice Honeywell International by měla GE přinést úsporu ve výši až 3 mld. USD, což je dvakrát tolik, co GE původně očekával.

Motorola, jenž včera mírně zpevnila, oznámila plánované propuštění 7 000 osob z divize osobní komunikace, která se z větší části zabývá výrobou mobilních telefonů. Tímto krokem Motorola celkem uvolní 36 % pracovních míst v uvedené divizi a 12 % za celou společnost. Za několik týdnů došlo k velmi drastickým redukcím odhadů celosvětových prodejů handsetů v letošním roce - z odhadovaných 500-600 mil. ks počátkem roku přes revizi Motoroly pod 500 mil. ks z uplynulého měsíce až po včerejší redukce pod 450 mil. ks podpořené Siemensem. Posledně uvedené číslo by znamenalo pouze 10% růst oproti 410 mil ks prodaných handsetů v loňském roce. Jedinou společností, která varování dosud nezveřejnila, je finská Nokia.

Česká republika

Růst produkčních cen dosáhl za únor překvapivě vysokých 0,9 %, přičemž zvýšení bylo zaznamenáno téměř ve všech sektorech. Meziroční tempo růstu tak dosáhlo 4,7 %. Překvapivě vysoký růst dle našeho názoru značně eliminuje další úvahy o snižování sazeb.

Růst průmyslové výroby dosáhl v lednu 13,8 % což je vyšší než očekávané tempo. Část jde ovšem na vrub většímu počtu pracovních dní - po očištění dosáhl růst 11,5 %, což je také více než v minulých měsících.

Dnes zveřejňují konsolidované výsledky České radiokomunikace. Valná hromada společnosti, která by měla rozhodnout o výplatě mimořádné dividendy ve výši přibližně 325 , se bude konat 19. dubna, přičemž rozhodným dnem je 12. duben.

Evropa

Siemens včera varoval před poklesem očekávaného zisku, ovšem oznámení nebylo již tak dramatické jako v případě varování amerických blue chips. Důvodem varování Siemensu je globální pokles poptávky po paměťových čipech, tedy výkonnost polovodičové divize Infineon Technologies, jenž výrazně ovlivňuje ocenění celé společnosti (v loňském roce tvořil Infineon zhruba třetinový podíl na EBIT celé firmy). Siemens rovněž oznámil, že celosvětové prodeje handsetů poklesnou pod hranici 450 mil. ks, ovšem také dodal, že celoroční výsledky splní původní očekávání pouze v případě, že do nich nebude zahrnuta inkriminovaná polovodičová divize.

Alcatel oznámil, že na dva týdny přeruší výrobu mobilních telefonů. Důvodem je snaha zredukovat vysoký stav zásob.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688