TNBiz (TN.cz)
Deregulace nájmů  |  24.11.2009 13:36:01

Zvyšování nájemného v době krize je asociální, tvrdí pražská ČSSD

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pražští zastupitelé za ČSSD odmítají navyšování nájemného v městských bytech v maximální možné výši. Rozhodnutí, které v úterý na svém zasedání odsouhlasila Rada hl. města Prahy, považují za asociální, protože může dostat do finančních potíží některé z nájemníků.

"V období hospodářské krize, kdy lidé přicházejí o zaměstnání, je nemyslitelné zvyšovat nájemné v městských bytech," uvedl místopředseda pražské sociální demokracie Miroslav Poche k rozhodnutí rady.

Podle jeho slov sociální demokraté chápou, že je různé nájemné ve stejných bytech nespravedlivé, tomu ale může zabránit například pozastavená kategorizace bytů podle jejich kvality a lokality. "Město by před tím, než bude deregulovat byty, mělo rozhodnout, které jsou kvalitnější a které méně kvalitní. Jinak bude nájemné opět nespravedlivé," vysvětlil Poche.

Zvýšení nájemného se dotkne obyvatel celkem 5 160 bytů ve vlastnictví města. Celkový počet těchto bytů je přitom 10 916. Zbylé byty jsou buď již pronajímány za tržní cenu, nebo je pro ně nájemné věcně usměrňováno. "Rada přitom rozhodla nájemné zvýšit v plné výši, kterou jí umožňuje zákon, tedy o 15 až 20 procent dle lokality a výše cílového nájemného. Například v Braníku si tak lidé připlatí za byt o rozloze 80m2 něco málo přes 1000 korun, na Žižkově až přes 1300 korun," řekl Poche s tím, že pro Prahu nebude nárůst příjmů z tohoto nájemného nijak významný, ale pro občany, kteří v dotčených bytech bydlí, může jít o podstatné částky.

Proces deregulace by měl být podle Pocheho zastaven až do doby, kdy česká ekonomika překoná hospodářský pokles a začne klesat nezaměstnanost.

Sociální demokracie v souvislosti s deregulací nájemného poukázala také na to, že Praha pozastavila výstavbu sociálního bydlení. "Kvůli deregulaci si nebudou moci některé rodiny dovolit současné bydlení. Zároveň ale nebudou mít kam jít. Parcel je přitom evidentně dost. Alespoň tomu nasvědčuje stále nová developerská výstavba," dokončil Poche.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688