X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Komodity  |  20.11.2009 13:23:00

Komoditní deník: Ropa včera oslabila poprvé v tomto týdnu, červenaly se i ostatní komodity

Komoditní trh včera oslaboval, nahoru se vydaly pouze průmyslové kovy. Komodity tak následovaly akciové trhy, z nichž mnohé zažily nejprudší propady za posledních několik týdnů. Trhy tak reagovaly na posilující dolar, který ovšem v samotném závěru obchodování opět ztratil a zakončil na  1,4910 za euro.

Terminované kontrakty na kukuřici a pšenici oslabily v Chicagu po vládní zprávě ohledně poklesu zahraniční poptávky. V předcházejícím týdnu se vyvezlo o 15 % méně, než byl dlouhodobý průměr. Po dvacetiprocentním zvýšení cen v předcházejícím měsíci se obchodníkům do nákupů těchto komodit moc nechce a vyčkávají. Přitom zásoby jsou na rekordních úrovních. V nejbližším časovém horizontu se tudíž nezdá pravděpodobné, že by ceny měly bourat své dosavadní stropy.

 Kakao včera oslabilo nejvíce za poslední týden po zprávách od dobré úrodě v Pobřeží Slonoviny. Stále více kakaa se dostává do exportních přístavů a odhady celkové produkce v tomto africkém státě se přepisují směrem vzhůru. V posledním měsíci se už cena nejobchodovanějšího kontraktu propadla o 4 %.

Káva se včera přiřadila do skupiny „soft“ komodit, které ztrácely. Robusta opustila svá týdenní maxima a její cena se snížila o 2,5 % po zprávách z Vietnamu, kde suché počasí umožňuje rychlejší sklizeň. Vietnam je největší producent kávy typu robota a druhý největší exportér (po Brazílii)

Cena vepřových půlek klesla poprvé v tomto týdnu po zprávách o menší poptávce před Dnem díkůvzdání. Vepřové půlky s únorovým termínem dodání klesly o téměř 1,5 % a od začátku roku je nižší o 10 %. Ztrácí tak téměř nejvíce ze všech sledovaných komodit.

Začínají se objevovat spekulace, že růst komoditních trhů by v příštím roce mohl některé investory zklamat. Komoditní index S&P GSCI, který se skládá z 24 komodit, vyrostl od začátku roku o 48 %. Měď a olovo a cukr zdvojnásobily letos svoji hodnotu. Velký díl na tomto růstu mají vládní pobídky, jejichž zdroj bude ovšem v průběhu následujícího roku vysychat a to by mohlo přinést negativní dopady na komoditní trh. Bude záležet na dalším ekonomickém vývoji, jestli se naplní chmurné předpovědi. Pokud se bude ekonomice dařit dobře, tak průmyslové kovy a ropa budou tou pravou volbou. Pokud ekonomiky opět sklouznou do recese, tak by na tom mohlo vydělat zlato.

Více z dnešního komoditního daily naleznete ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688