TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  18.11.2009 08:41:07

NWR naplnila očekávání a skončila ve 3Q se ziskem 35 mil.EUR

Mediafax

AMSTERDAM (MEDIAFAX) - Těžařská společnost New World Resources (NWR) skončila hospodaření ve třetím čtvrtletí v zisku před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) 35 milionů eur (892,5 milionu korun). Společnost o tom informovala ve středu.

Zisk EBITDA společnosti tak stoupl o 79 procent.

NWR uvedla, že konsolidované výnosy společnosti dosáhly ve třetím čtvrtletí 291 milionů eur, což je nárůst o 19 procent.

Za prvních devět měsíců tohoto roku však firmě klesl meziročně zisk EBITDA o 78 procent na 111 milionů eur. Konsolidované výnosy klesly za toto období meziročně o 44 procent na 776 milionů eur.

Společnost nicméně vykázala za prvních devět měsíců roku čistou ztrátu 69,1 milionu eur. Přepočtená ztráta na jednu akcii druhu A činí 0,27 eur za období prvních devíti měsíců roku.

"Celkové podmínky na trhu začaly během třetího čtvrtletí 2009, po obtížné první polovině roku, vykazovat známky zlepšení. Výroba oceli u našich odběratelů stoupla mezi dubnem a zářím podle údajů IISI o 59 procent. Meziročně však úroveň produkce oceli v našem regionu zůstává 36 procent pod objemy roku 2008," uvedl předseda představenstva společnosti Mike Salamon.

Nárůst objemů výroby oceli podle Salamona znamenal pro NWR ve třetím čtvrtletí zlepšení prodejů, konkrétně 27procentní nárůst v koksovatelném uhlí a 6procentní nárůst v koksu ve srovnání s předcházejícím čtvrtletím tohoto roku, což znamená nárůst výnosů o 19 procent od minulého čtvrtletí. "To je povzbuzující čtvrtletní výsledek a v jeho světle jsme navýšili své výrobní cíle pro celý rok 2009 na 11 milionů tun uhlí a 840 tisíc tun koksu. Je nicméně důležité neztrácet ze zřetele, že regionální trh zůstává nestabilní, ceny nerostou, poptávka je nejistá a další výhled omezený," dodal Salamon.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz


Celkově jsou výsledky jen velmi mírně lepší, než jsme očekávali. Důvody je dobrá kontrola nákladů (hlavní provozní náklady klesly o 23% r/r) a vyšší objemy prodaného koksovatelného a energetického uhlí. Očekáváme neutrální reakci akcií na dnes zveřejněné výsledky.

P. Bártek 


Doplnění redakce:
Podle vedení firmy zakončí společnost letošní rok se ztrátou při výrazném poklesu tržeb. Pro 4Q očekává vedení mírný růst poptávky po uhlí, jeho ceny ovšem zůstávají stále jen těžko odhadnutelnými.

Celková produkce uhlí se za devět měsíců do 30. září 2009 snížila o 15 % ve srovnání se shodným obdobím roku 2008, ve třetím čtvrtletí 2009 se však oproti čtvrtletí předcházejícímu zvýšila o 5 %. Čisté prodeje se meziročně snížily o 19 %, ale mezi čtvrtletími narostly o 25 % v důsledku nárůstu objemu objednávek obdržených ve třetím čtvrtletí roku 2009. Díky tomu NWR od června 2009 snížila objem zásob uhlí o 35 %.



Související zprávy:
AFT - výsledky NWR budou za 3Q stále ještě slabé 
Cyrrus: Společnost NWR vykáže za 3. čtvrtletí... 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688