TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.11.2009 13:31:01

Návrh na zvýšení schodku letošního rozpočtu o 14 miliard prošel prvním čtením

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci v pátek na 65. schůzi sněmovny poslali v prvním čtení vládní novelu zákona o státním rozpočtu na letošek k projednání rozpočtovému výboru. Schodek státní kasy se podle ní zvýší zhruba o 14 miliard korun, které půjdou na mandatorní výdaje - důchody, podporu v nezaměstnanosti a státní dluh.

Dolní komora českého parlamentu poslala návrh do výboru 132 hlasy, proti nebyl nikdo. Rozpočtový výbor bude mít na projednání vládní novely jednu hodinu. Poslanci se znovu sejdou ve 14:30 SEČ a budou pokračovat druhým čtením novely zákona o státním rozpočtu na letošní rok. Pro zkrácení lhůty projednávání hlasovalo 131 poslanců, proti dva.

Ministr financí Eduard Janota na začátku projednávání novely zdůraznil, že přijetí těchto úprav je urgentní. „Hrozí neplnění plateb České republiky spojených s jejím dluhem, což by bylo katastrofální,“ zdůraznil Janota s tím, že důsledkem by byla ztráta kredibility země, zvýšení úroků placených ze státního dluhu apod. Stejně tak výplata důchodů či dávek v nezaměstnanosti jsou platby, na něž mají občané právo ze zákona, a v současnosti na ně v rozpočtu chybějí peníze.

Poslanci sice avizovali, že budou hlasovat pro vládní novelu zákona, přesto se rozpoutala několikahodinová diskuse.

Předseda rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že rozhodně nejde o banální nebo technickou novelu zákona o státním rozpočtu. „Těsně před koncem rozpočtového roku podle slov ministra financí došly peníze,“ konstatoval Sobotka.

Poslanci z levého spektra sněmovny, konkrétně Jiří Dolejš (KSČM) a Jiří Paroubek (ČSSD) zdůraznili, že rozpočet na tento rok vycházel z nereálného růstu ekonomiky o 4,8 procenta. Paroubek připomněl požadavek „zreálnit“ rozpočtové příjmy v souvislosti s probíhající finanční krizí, s nímž sociální demokraté přišli několikrát. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že přepracování rozpočtu na tříprocentní růst hrubého domácího produktu, které poslanci požadovali, by současnou situaci nevyřešilo.

„Kvůli krizi se odhaluje strukturální defekt ve výdajové stránce státního rozpočtu,“ konstatoval Kalousek a vyzval poslance, aby jednali o tom, „jak zařídit, aby rozpočet 2011 neměl vyšší schodek než rozpočet 2010“. Debata se však obrátila přesně opačným směrem a jejím předmětem se staly rozpočty a jejich schodky z let minulých včetně vzájemného obviňování z toho, kdo zavinil nejvyšší rozpočtové deficity a kdo je zodpovědný za nynější situaci.

Rozpočet na letošek byl podvod. Podvod vědomý, prokazatelný a záměrný. Podvod vyvolaný politickým kalkulem,“ řekl Vlastimil Tlustý (nezařazený). Zpochybnil, že rozpočtový schodek pro letošní rok bude „pouze“ 52 miliard korun. Podle něho bude sněmovna v prosinci jednat o stejně nereálném zákonu o rozpočtu na příští rok.

Ministr financí k tomu uvedl, že letošní rozpočtový schodek bude vyšší, odhadem 170 miliard. To však půjde na vrub výpadku příjmové stránky rozpočtu, kterou ovlivní krize a která se při tvorbě rozpočtu vždy odhaduje. Vyšší než očekávané výdaje je však třeba podle platné legislativy projednat a přijmout příslušnou úpravu.

Zvýšení letošních rozpočtových výdajů se podle vládní novely týká dvou rozpočtových kapitol, a to kapitoly Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) a kapitoly Státní dluh. Ministr financí Eduard Janota zdůraznil, že zvýšení se týká pouze mandatorních výdajů státního rozpočtu, tedy položky, které stát vyplatit musí.

V kapitole MPSV chybí podle současného zákona o státním rozpočtu na letošní rok 7,1 miliardy korun. Na dávky důchodového pojištění se nedostává 2,5 miliardy, na podporu v nezaměstnanosti téměř dvě miliardy, na příspěvky v sociálních službách přes 2,5 miliardy.

V kapitole Státní dluh jde o úroky ze státního dluhu (zvýšení o 6,9 miliardy korun) a poplatky spojené s jeho obsluhou (zvýšení o sto milionů korun). Výdaje se podle ministra financí zvedly hlavně v souvislosti s častější frekvencí dluhopisů spojenou mimo jiné například i s povodňovými dluhopisy a financováním D 47.

Vládní novela zákona o státním rozpočtu na tento rok stanoví příjmy 1,114 bilionu korun, výdaje 1,166 bilionu korun a schodek 52,18 miliardy korun. Navýšení rozpočtového schodu zhruba o 14 miliard korun pokryje stát emisí státních dluhopisů.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688