TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.11.2009 10:01:02

Füle chce jako eurokomisař ovlivňovat i jiná portfolia, než bude jeho

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Nový český eurokomisař Štefan Füle má v úmyslu ovlivňovat i jiná portfolia a oblasti, než bude jeho vlastní obor působnosti. Füle to uvedl v pátek v horní parlamentní komoře, když se představoval senátorům z výboru pro záležitosti Evropské unie.

"K otázce portfolií mám tři cíle, zvládnout dobře své vlastní portfolio, být dobrým členem kolegia, protože pozice eurokomisaře je i o rozhodování ve sboru a já se chci zapojovat a ovlivňovat i jiná portfolia než pouze to mé vlastní. Mým třetím cílem je pak komunikace jak v Bruselu, tak zpětně ke svému státu," prohlásil Štefan Füle.

Evropská komise je podle jeho slov tou platformou, kde mají země naší velikosti možnost v pozitivním slova smyslu vyrovnávat pozici velkých evropských zemí a ovlivňovat dění v sedmadvacítce. "Nechtěl jsem jet do Bruselu jako člověk, který zvládne jen jedno portfolio a žádné jiné," sdělil. Podle svých slov bude přesvědčovat šéfa Evropské komise, že právě energetika, doprava nebo rozšiřování EU jsou portfolia, kde má český eurokomisař co říci. "Ačkoli přicházíme později, rozhodně si nemyslím, že bychom do debaty o portfoliích vstoupili jako outsideři," dodal.

"Výběr nominace českého eurokomisaře je vlastně třetím nejvážnějším vrcholem mé vlády vůči EU, a to po ukončení předsednictví sedmadvacítky a dokončení ratifikace Lisabonské smlouvy," uvedl premiér Jan Fischer.

Premiér na senátní půdě vyzdvihl především Füleho jazykové schopnosti a znalost Evropské unie. "Pan ministr se osvědčil během jednání ke konci českého předsednictví sedmadvacítky a zhostil se toho skvěle," sdělil na adresu odcházejícího ministra pro evropské záležitosti. Fischer nezapomněl zmínit ani to, že Füle pracoval jako velvyslanec České republiky při NATO. "Díky tomu má i přesah přes hranice Evropské unie a toho si cením," uvedl premiér. Rovněž připomněl, že při hlasování o Füleho nominaci ve vládě nebyl nikdo proti, pouze se tři ministři zdrželi.

"Usiloval jsem především o to, aby náš eurokomisař byl vybrán v dohodě, aby měl jak z vlády, tak z politického spektra silný mandát," prohlásil premiér. Fischer ještě senátorům sdělil, že výměna Füleho na postu ministra proběhne asi 30. listopadu a kandidáta nominuje ODS. "V průběhu příštího týdne budu o kandidátovi mluvit s předsedou ODS Mirkem Topolánkem," řekl. Dodal rovněž, že ve vládě dojde ještě k výměně na postu ministra životního prostředí a kabinet bude rozšířen o funkci ministra předsedy Legislativní rady vlády.

Petr Vlasák, vlasak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688