TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  11.11.2009 09:06:01

LISTOPAD 1989: FOCUS: Jak mrtvý student, co nezemřel, odstartoval revoluci

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Studenta pražské matematické fakulty Martina Šmída lze s trochou nadsázky označit za člověka, který rozhýbal listopadové události roku 1989. Tedy lépe řečeno jeho smrt, která smrtí nebyla.

Dopoledne po brutálním zákroku policistů na Národní třídě se Prahou jako blesk začala šířit hrozná a přelomová zpráva. Řádění policejních jednotek nepřežil student druhého ročníku matematicko-fyzikální fakulty Martin Šmíd. Lidé se cítili pobouřeni a znepokojeni už tím, že policisté zbili stovky mladých lidí, ale informace o smrti mladého člověka se jich dotkla ještě více. Ve veřejnosti se zkrátka něco pohnulo a následující události dostaly rychlý spád. Na konci byly svobodné volby a změna společenského řádu. V té chvíli nikdo příliš nepřemýšlel o tom, že by to nemusela být pravda. Atmosféra zákroku na Národní totiž odpovídala tomu, že se to mohlo stát. O smrti informovaly i světové tiskové agentury, kterým zprávu poslal novinář a disident Petr Uhl.

Jenže Martin Šmíd tou dobou spokojeně trávil obyčejný sobotní den 18. listopadu doma u televize a videa. O tom, že měl někdo zemřít, se dozvěděl až večer při besedě v Realistickém divadle na Smíchově. Jeho spolužáci zvonili u dveří bytu rodičů a chtěli zjistit podrobnosti. "Museli jsme se těsně minout s mými spolužáky, kteří k nám později přišli... Zatímco my jsme poslouchali se zatajeným dechem vyprávění studenta, který mluví o mrtvých, ale neříká žádná jména, oni složitě zjišťovali na koleji moji adresu," vzpomíná ve svém deníku zveřejněm na internetových stránkách Martin Šmíd.

Ještě v sobotu slyšel zprávu o své smrti několikrát, hlavně z neoficiálního rádiového vysílání. "Rádio hlásilo každou hodinu další podrobnosti o smrti studenta mého jména. Vlastně souhlasilo jméno, ročník, fakulta. Narození bylo špatně - 7. listopadu místo 2. března. Také jsem měl podle údajné svědkyně smrti Martina Šmída bydlet dřív na sídlišti, což také není pravda. A hlavně ta dívka měla vidět, jak toho studenta bijí červené barety (speciální jednotka ministerstva vnitra). Pak měla navštívit jeho rodiče, kterým mělo být předtím sděleno Veřejnou bezpečností, že jejich syn zahynul," popisuje Šmíd.

Myslel si tehdy, že někdo opravdu zahynul. Do ročníku s ním totiž chodil kolega stejného jména. "Měl jsem o něm jen ústní zprávu od spolužáků. A taky to mohl být někdo třetí. Mohl do našeho ročníku propadnout. Když jsem si pomyslel, že jsem na jeho místě mohl být klidně já, sáhla na mne smrt. Tu noc jsem dlouho nemohl usnout," svěřuje se Šmíd.

V neděli už Šmíd zprávy o své smrti dementuje desítkami rozhovorů pro televize i noviny. Historické události se už ale dávno daly do pohybu.

Informaci o údajném mrtvém studentovi vypustila Drahomíra Dražská. Podle dostupných informací zaměstnankyně ministerstva vnitra. Ale také žena s podivnou pověstí, tehdy snad v péči psychiatra a prý i pod vlivem drog a chorobná lhářka. Sama na demonstraci na Národní třídě byla. A když se setkala po akci s dalšími lidmi na tramvajové zastávce, vylíčila jim svůj smyšlený příběh. Zatím beze jména. To přibylo o den později, kdy požádala jednu ze svých nových známých z tramvajové zastávky o schůzku. Informace se pak velmi rychle rozšířily po Praze, po republice i po světě...

Zuzana Fojčíková, fojcikova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688