TNBiz (TN.cz)
Investice  |  04.11.2009 02:30:03

Cyrrus: Komerční banka za 3. čtvrtletí vykáže čistý zisk 2,78 miliardy korun (4.11.2009)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Komerční banka (KB) ve středu před otevřením trhu zveřejní svoje hospodářské výsledky za 3. čtvrtletí. Podle odhadu společnosti Cyrrus vykáže čistý zisk 2,78 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 19,7 procenta.

Komerční banka ve druhém čtvrtletí svými výsledky trhy pozitivně překvapila a do určité míry korigovala očekávání směrem nahoru. Třetí kvartál sice předpokládáme o něco slabší než ten předchozí, přesto by čistý zisk ve výši 2,78 miliardy korun měl Komerční banku přiblížit k celoročnímu zisku v blízkosti 11 miliard ,“ uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Takový výsledek je uprostřed ekonomické recese podle jeho názoru více než solidní. „V samotném třetím čtvrtletí Komerční banka zřejmě dosáhla meziročně srovnatelných výnosů i nákladů, což při téměř zdvojnásobených opravných položkách k úvěrům vyústí zhruba ve dvacetiprocentní meziroční pokles čistého zisku,“ upřesnil analytik. Právě opravné položky mohou být podle něj faktorem, který způsobí odchylku skutečných výsledků od tržních očekávání.

„Očekáváme, že čisté výnosy Komerční banky za třetí čtvrtletí dosáhnou 8,36 miliardy korun, což je přibližně o procento více než ve stejném období před rokem. Na tento, v prostředí ekonomického útlumu na první pohled takřka neuvěřitelný, výsledek však musíme nahlížet s větší pozorností,“ varuje Hatlapatka. Ze tří hlavních výnosových kategorií hloubku krize víceméně reálně odráží jen jedna a tou jsou poplatky a provize. Ty podle odhadu Cyrrusu meziročně klesnou o 4,5 % na 1,9 mld. , za celých devět měsíců letošního roku bude činit meziroční propad 5,4 % (toto číslo je však částečně zkresleno mimořádným výnosem 162 mil. zaúčtovaným v 1. pololetí roku 2008). Čistý úrokový výnos by měl mezikvartálně klesnout o 1,8 procenta.

„U provozních nákladů očekáváme meziročně podobné číslo a mezikvartální pokles o 1,4 procenta na 3,47 miliardy korun. Předpokládáme, že KB se bude i nadále snažit šetřit na administrativních nákladech, meziročně nižší očekáváme také odpisy,“ doplnil Hatlapatka s tím, že tyto úspory budou kompenzovat meziročně vyšší osobní náklady související s mírným nárůstem počtu zaměstnanců i mezd a odměn.

Akcie Komerční banky od zveřejnění hospodářských výsledků za druhé čtvrtletí posílily zhruba o 12 procent. „Dosáhly úrovní ze září loňského roku, tedy z období před největší vlnou poklesů na akciových trzích,“ připomněl Hatlapatka.

Akcie KB zakončily úterní obchodování na pražské burze na úrovni 3427 (-3,46 %). Od začátku roku (2970 ) posílily o 15,38 procenta, od letošního minima (1545 ), na které spadly 25. února, jsou silnější dokonce o 122 procent.

Na pražskou burzu vstoupila KB 8. února 1994 s upisovací cenou 2640 . Na maximum se její akcie vyšplhaly hned 1. března téhož roku (4660 ), na historické minimum (268,60 ) naopak spadly 7. října 1998.

„Současná cena akcií KB podle našeho názoru již započítá relativně solidní výsledky ve zbytku letošního roku a očekávané mírné zlepšení ekonomiky v roce příštím. I přesto, že tedy očekáváme solidní výsledky za 3. čtvrtletí, prostor pro další růst ceny akcií KB vidíme jako velmi omezený. Jako tradičně i tentokrát musíme zdůraznit, že cena akcií KB se více než od aktuálních hospodářských výsledků odvíjí od celkového sentimentu v bankovním sektoru,“ uzavřel Hatlapatka.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688