TNBiz (TN.cz)
Finance  |  02.11.2009 18:28:00

Dotace do rozvoje venkova dosáhly již 22 miliard korun

Mediafax

SKALSKÝ DVŮR (MEDIAFAX) - V Programu rozvoje venkova bylo v období od vstupu ČR do EU do 30. října letošního roku schváleno téměř 11 000 projektů v částce zhruba 22 miliard korun. Uvedl to v pondělí v rámci 16. podzimního setkání zemědělských podnikatelů ve Skalském dvoře ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Největší zájem je podle jeho slov o programy modernizace zemědělských podniků, podpory mladých začínajících zemědělců, rozšiřování zemědělských činností a programy určených na podporu rozvoje malých obcí a stability venkova.

„S ohledem na finanční krizi ministerstvo operativně prodloužilo dobu na realizaci projektů z 18 na 24 měsíců, aby tak měli žadatelé možnost lepšího zajištění investic a získávání úvěrů, a zejména byli schopni již rozjeté projekty dokončit,“ řekl Šebesta.

Rozpočet PRV byl kromě toho podle něj ze zdrojů Evropského plánu hospodářské obnovy navýšen o dalších 1,1 miliardy korun. Část z těchto peněz bude přitom podle Šebesty použita také na podporu odvětví mléka. Konkrétně jde o program „Opatření k restrukturalizaci odvětví mléka a mléčných výrobků,“ na který je v PRV vyčleněno asi 420 milionů korun.

Na podporu producentů mléka bude ale podle jeho slov v příštím roce směřovat celá řada dalších dotací. Jednou z nich je využití 3,5 procenta finančních prostředků určených na přímé platby (SAPS) na podporu citlivých sektorů. „Rozhodli jsme po jednání s nevládními organizacemi, že celou částku využijeme pro sektor mléka. To je v evropském měřítku výjimečné. Tato možnost bude využita od roku 2010. Náš původní návrh na rozdělení finančních prostředků plošně všem aktivním producentům mléka komise neschválila a striktně požaduje nevyplacení podpory těm subjektům, které jsou současnou krizí postiženy nejméně. Na základě těchto námitek došlo k diferenciaci platby a navrženým kritériem je podíl tržeb z produkce mléka na celkových tržbách z prvovýroby. Předpokládané finanční prostředky jsou 800 milionů korun ročně,“ uvedl ve svém projevu Šebesta.
¨
Ministerstvo kromě toho počítá se spuštěním programu zaměřeného na zvýšení pohody zvířat, který počítá se snížením plošného zatížení stájí skotem. „Předpokládané finanční prostředky činí v tomto případě 800 milionů korun na pět let,“ konstatoval ministr.

Na podporu producentů mléka jsou také zaměřeny dotace exportu mlékárenských výrobků a intervenční nákupy másla a sušeného mléka. Tyto podpory měly být podle Šebesty původně ukončeny v srpnu 2009, avšak vzhledem k pokračující krizi v sektoru mléka jsou prodlouženy do února příštího roku. „Pokud bude potřeba, budou prodlouženy až do února 2011,“ uvedl ministr.

Od ledna do července letošního roku bylo díky podpoře exportu z ČR vyvezeno do třetích zemí 600 tun másla, 3 400 tun sušeného odstředěného mléka, 3 200 tun sušeného plnotučného mléka a 3 100 tun sýrů. „Při porovnání s předchozím obdobím roku 2008 se v letošním roce zvýšil vývoz do třetích zemí u sýrů o 24 procent a u sušeného plnotučného mléka o 30,4 procenta,“ informoval ministr. Státní zemědělský intervenční fond přitom na podporu exportu a intervenční nákupy mlékárenských výrobků vydá jen letos přes 300 milionů korun.

Šebesta na pondělním setkání také prezentoval aktuální data o probíhající výplatě dotací SAPS. „Za patnáct dní, k 30. říjnu 2009 bylo vyplaceno přes 15 000 záloh v celkové částce 6,9 miliardy korun. To představuje dvě třetiny celkového objemu přiznaných přímých plateb. Stojí za připomenutí, že zdaleka ne všechny členské státy byly schopny tuto možnost využít, s poukazem na velkou administrativní náročnost,“ podotkl ministr.

Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688