TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  30.10.2009 08:01:29

Summit EU se shodl na výjimce pro Českou republiku (30.10.2009)

Mediafax

BRUSEL (MEDIAFAX) - (Zprávu jsme rozšířili o background v 12. odstavci.)

Summit Evropské unie se ve čtvrtek večer shodl, že Česká republika dostane výjimku z listiny základních práv EU, kterou požaduje prezident Václav Klaus. S odvoláním na zdroje v české delegaci v Bruselu o tom informuje server novinky.cz a agentura Reuters.

"Lídři (členských zemí EU) schválili českou výjimku. Provázel to potlesk a přípitky," řekl podle Reuters nejmenovaný švédský diplomat, jehož země nyní EU předsedá.

Maďarsko tak nesplnilo své hrozby, že český požadavek na výjimku z Lisabonské smlouvy zablokuje, což ještě odpoledne připouštěl maďarský premiér Gordon Bajnai, který na summitu povede delegaci své země.

Podle jeho slov Maďaři chtěli prosadit, aby ve výjimce pro Česko ani v doprovodných usneseních nebyly zmíněny dekrety prezidenta Edvarda Beneše. "Nechceme, aby Lisabonská smlouva platila za každou cenu," řekl Bajnai.

Prezident Václav Klaus požadoval, aby výjimka chránila ČR před majetkovými požadavky vysídlených sudetských Němců - jinými slovy, před prolomením Benešových dekretů. Jinak smlouvu nepodepíše.

Český ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle již dříve naznačil, že výjimka bude spočívat v čárce a slovech "Česká republika", které budou doplněny do textu, který popisuje už schválenou výjimku z charty pro Británii a Polsko.

Výjimka by měla být schválena v příloze usnesení summitu, a to ve dvou odstavcích: první obsahuje text výjimky a druhý popisuje, jak bude zahrnuta do unijních smluv.

V usnesení bruselské schůzky by pak měl být připomenut závazek členských zemí unie z červnového summitu, že ratifikace Lisabonské smlouvy bude ukončena do konce roku. Bude adresován právě Klausovi.

Výjimka pro Česko bude patrně zahrnuta do další smlouvy Evropské unie jako "přílepek". Byla by nejspíš ve smlouvě o vstupu Chorvatska do Evropské unie. Začala by tedy platit nejdříve v roce 2011.

Lisabonská smlouva reformuje unijní instituce, dává unii prezidenta a ministra zahraničí a zjednodušuje rozhodování unie. Omezuje počet oblastí, kde je nutné jednomyslné rozhodnutí, naopak zvyšuje podíl většinového hlasování.

Až dosud ji ratifikovalo 26 států unie s výjimkou České republiky, kde pod ní chybí podpis prezidenta. Navíc je ve hře stížnost skupiny českých senátorů na "Lisabon", o níž ještě rozhoduje ústavní soud. Ten však za překážku pro smlouvu, na rozdíl od Klause, považován není.

Rozhodnutí ústavního soudu o tom, zda je Lisabonská smlouva v souladu s českým právním řádem, by mohlo padnout v úterý 3. listopadu.

Tána Vocu, vocu@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688