TNBiz (TN.cz)
Investice  |  26.10.2009 17:36:07

Vláda rozhodla: ČSA se zatím prodávat nebudou (26.10.2009)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Vládní kabinet na svém pondělním zasedání rozhodl, že se České aerolinie (ČSA) zatím prodávat nebudou a zůstanou v rukou státu. Podnik se zaměří na restrukturalizaci s "drsným" snižování nákladů, řekl po zasedání vlády premiér Jan Fischer.

"Cena, kterou konsorcium Unimex a Travel Service (UT) za České aerolinie nabídlo, tedy zhruba celkem jedna miliarda korun, nebyla tím jediným důvodem, proč se vláda rozhodla podnik zatím neprodat," okomentoval rozhodnutí ministr financí Janota.

Mezi další důvody patřil fakt, že UT chtěli peníze za nákup ČSA platit ve čtyřech splátkách do roku 2013. To ale odporovalo vládnímu usnesení z roku 2006, které splátkový prodej podniku nepřipouští. Jednou z dalších podmínek zájemce o českého leteckého přepravce bylo, že do okamžiku vypořádání transakce bude základní majetek společnosti na nule, což označil Janota za nemožné. V současné době je totiž společnost ve ztrátě 3,3 miliardy korun. Vládě se nelíbil ani plán UT prodal hlavní budovu společnosti APC třetí straně a požadavek na prodloužení smluv s Letištěm Praha až do konce roku 2015. Kromě toho odmítl UT složit kauci ve výši 20 milionů korun.

„Za daných podmínek se ministerstvo financí, ministerstvo dopravy i společnost Deloitte vyjádřily proti privatizaci ČSA, zajedno bylo i všech asi třináct přítomných ministrů,“ uvedl Janota.

"Jsme přesvědčeni, že nabídka konsorcia na převzetí ČSA za 1 miliardu korun byla v kontextu s miliardovými ročními ztrátami ČSA, miliardovými půjčkami a potřebou splatit v následujících 10 letech více než 14 miliard korun z leasingových splátek, nabídkou vysoce nadstandardní," okomentovala rozhodnutí vlády tisková mluvčí společnosti Travel Service Vladimíra Dufková.

Konsorcium UT zpochybnilo čisté úmysly vlády v rámci spolupráce ČSA a Letiště Praha a obává se i o narušení hospodářské soutěže.

"Dle názoru konsorcia k žádným podstatným synergiím vyplývajícím ze zamýšleného propojení obou společností nedojde, a pokud vláda nemá v úmyslu sáhnout k nedovolené podpoře ČSA skrytou formou, bude velmi těžké takovýto krok obhájit," myslí si Dufková.

České aerolinky teď česká restrukturalizace spojená podle premiéra Jana Fischera s „drsným“ snižování mzdových nákladů. V pátek se odbory s vedením společnosti dohodly na třicetiprocentním snížení platů pro piloty, o 15 procent klesnou platy kabinového personálu, o pět procent si pohorší ostatní zaměstnanci. To by mělo pomoci společnosti ušetřit 800 milionů korun, Janotův cíl do konce roku je ale jedna miliarda.

„V současné době je hlavním cílem zajistit cash-flow, pokud v tomto ohledu nic nepodnikneme, prostředky firmě vyschnout už teď v listopadu,“ varoval ministr. „Krokem, jak potřebný cash-flow zajistit, je zrušení zástavních práv.“

Na 18. listopadu je svolána valná hromada, která projedná restrukturalizační plán, který se stane podkladem pro jednání v Bruselu o kapitalizaci společnosti.

„Naším cílem je zajistit fungování ČSA bez ztrát, aby byla firma schopná udržet se na trhu a obstát v konkurenci. Cestou k tomuto cíli bude výrazné zeštíhlení a zefektivnění vedení společnosti,“ informoval Janota.

Na závěr ministr zdůraznil, že se v rozhodování řídil prostými fakty a nepodlehl politickému tlaku.

„Názory a požadavky našich dvou nejsilnějších stran nehrály vůbec žádnou roli, rozhodnutí je zcela na zodpovědnosti vlády,“ prohlásil ministr.

Vokurková Iva, vokurkova@mediafax.cz

Související zprávy:
Piloti ČSA podepsali snížení mezd o 30%, Lašák...
Zájemce o ČSA: Spojení s letištěm Praha by byla... 
Dozorčí rada ČSA projednala nový plán na záchranu. 
V čele představenstva ČSA je šéf Letiště Praha... 
Lašák: Restrukturalizační plán přivede ČSA příští. 
Lašák: ČSA měla vždy jen jeden restrukturalizační. 
Sdružení pilotů CZALPA považuje snížení mezd o 40. 
ČSA sníží počet členů představenstva 
Piloti ČSA přijmou snížení platu o 40 procent,... 
ČSA jsou ve stavu, kdy stát prodejem prodělá... 
Piloti ČSA: Pokud se nebude privatizovat,... 
Unimex chce za ČSA zaplatit ve čtyřech splátkách 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688