TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  26.10.2009 14:06:01

Dálniční známky od 1. ledna podraží

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Vláda na pondělním zasedání schválila návrh ministerstva dopravy, který počítá se zdražením dálničních známek na příští rok. Roční známka podraží o 200 korun, měsíční o 20 a týdenní o 30 korun, ale bude platit celých deset dní.

Roční dálniční známka přijde automobilisty v příštím roce na 1 200 korun, měsíční na 350 korun. Známka s nejkratší dobou platnosti bude stát 250 korun a řidiči ji budou moci využívat 10 dní.

„Dobu platnosti týdenní známky jsme prodloužili na deset dní, takže bude zahrnovat dva víkendy. Vycházíme tak vstříc především tranzitním řidičům, kteří Českou republikou jen projíždějí, a českým řidičům, kteří jezdí o víkendech na chalupy,“ řekl Mediafaxu již dříve Jakub Ptačinský z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

Ministerstvo dopravy zdůvodňuje zdražení dálničních známek tím, že se neustále rozšiřuje dálniční síť a od roku 2008 se postavila stovka nových kilometrů silnic.

„Přesto stále nedosahujeme průměru Evropské unie. Například v sousedním Rakousku stojí známky více než 2 000 korun,“ podotkl Ptačinský. „A i kdyby návrh vláda neschválila, známky už jsou natištěné, bez ceny, takže se dají použít v obou případech. Nehrozí tedy, že by se známek na začátku nového roku nedostávalo,“ uklidnil automobilisty Ptačinský.

Dálniční známky budou od příštího roku určeny jen pro řidiče osobních vozidel. Vozidla nad 3,5 tuny přejdou do systému mýtného, kde se platí za ujeté kilometry, jako je tomu u nákladních vozidel nad 12 tun. Řidiči dodávek si pořídí speciální elektronickou krabičku, která bude k dostání v obvyklých distribučních místech, jako jsou benzínové stanice a motoristická centra.

Ministerstvo dopravy doufá, že si elektronickou dálniční známku od roku 2011 budou pořizovat i řidiči osobních vozidel. Fungovala by na stejném principu jako nynější nalepovací známka a podle Ptačinského by měla být dostupná i za stejné ceny.

„Instalace elektronické krabičky je jednoduchá, řidič najde na každém balení podrobný návod,“ ubezpečil Ptačinský.

Vokurková Iva, vokurkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688