TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.10.2009 11:01:17

ÚOOZ: České státní firmy jsou cíleně tunelovány svými manažery

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - V České republice dochází k řízenému tunelování společností s majetkovou účastí státu ze strany jejich statutárních orgánů. Zločinecké skupiny jsou navíc schopny ovlivňovat veřejný život, ekonomickou i legislativní sféru, uvádí výroční zpráva Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

O působení skupin českých zločineckých struktur v roce 2008 se dá podle mluvčího útvaru Pavla Hantáka hovořit zejména v souvislosti s ekonomickou kriminalitou spojenou s tunelováním firem a společností či násilným přebíráním společností a jejich majetků, zejména s ohledem na přidělované dotace a příspěvky z fondů Evropské unie. "Dochází k ovlivňování výběrových řízení a účelovému zřizování různých společností. Ze strany zločineckých organizací existuje snaha za úplatu nebo pomocí kompromitujících materiálů získávat osoby působící v bezpečnostních složkách státu a v nejvyšších orgánech státní správy a samosprávy, sestavovat skupiny osob na vyšších pozicích v institucích určujících přidělování dotací z EU," konstatuje specializovaný policejní útvar.

Navíc podle poznatků kriminalistů dochází k řízenému tunelování společností s majetkovou účastí státu ze strany jejich statutárních orgánů. "Byly zadávány veřejné zakázky nepodléhající výběrovému řízení zaměřené na nespecifikovanou reklamní a marketingovou činnost společnostem, které jsou ve skutečnosti ovládány osobami z podniků, které zakázky zadávaly," konstatuje zpráva s tím, že zločinecké organizace mají obvykle přímé vazby na zahraničí a jejich činnost se tak odvíjí od aktuálních trendů mezinárodního organizovaného zločinu. "Domácí skupiny organizovaného zločinu působí dlouhodobě a jsou schopné ovlivňovat veřejný život, ekonomickou sféru, legislativní proces a státní správu," varuje zpráva policie.

Typické je podle ÚOOZ prolínání závažné hospodářské trestné činnosti s trestnou činností násilnou. "Domácí skupiny organizovaného zločinu disponují dobrými kontakty do státní správy čehož aktivně využívají. Dochází ke korupčnímu jednání, které má organizovaným skupinám pachatelů zajistit řadu výhod, například informace o zásahu policie nebo celníků, urychlené provedení administrativního úkonu," říká zpráva.

S tím souvisí i stále častější snahy skupin organizovaného zločinu ovlivňovat průběh vyšetřování případů, týkajících se jejich aktivit. "Stále častěji je zaznamenáván nebezpečný fenomén spočívající ve využití korupce a propojení s orgány státní správy, což může zásadním způsobem ohrožovat bezpečnostní situaci státu a důvěru ve státní instituce. Je zřejmé, že se jedná o efektivní způsob ovlivňování, kterého budou skupiny organizovaného zločinu nadále využívat pro dosažená svých cílů," varují policejní specialisté na organizovaný zločin a předvídají, že stále častěji bude docházet k napadání majetku EU, resp. využívání různých fondů a tendrů, ke kterému bude docházet prostřednictvím korupčního jednání, případně násilné trestné činnosti.

Ruskojazyčný organizovaný zločin na území ČR má dvě dimenze. První je ryze ekonomického charakteru a souvisí s narůstajícím prvkem majoritního vlivu nad strategickými hospodářskými subjekty, druhou lze charakterizovat jako přímé, mocensko-zločinecké ovládání závadového prostředí. "V rámci aktivit ruskojazyčných skupin se zvýšil zájem o trvalé usazování osob z vyšších pozic v hierarchii organizovaného zločinu v ČR. Jedná se o osoby, které jsou zpravidla předmětem zájmu zahraničních bezpečnostních sborů, které své pravé identity skrývají prostřednictvím velmi sofistikovaně zpracovaných osobních dokladů znějících na existující bezúhonné osoby," stojí ve zprávě s tím, že tento projev získal na intenzitě v době počátku předsednictví ČR Evropské unii.

Michal Hrbek, hrbek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688