Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  21.10.2009 09:41:47

ČS - koment 21.10. - stále riziko W recese, zklamání z USA, béžová kniha Fedu

ČR

·    Podle viceguvernéra ČNB M. Singra stále trvá riziko recese ve tvaru W (opětovné zhoršení po krátkém zlepšení) a že firemní sektor a trh práce mají stále to nejhorší před sebou. U trhu práce je další zhoršování pravděpodobné i podle nás, firemní sektor by mělo podpořit pokračující zotavování ve EU. Podle guvernéra ČNB Z. Tůmy by současná prognóza ČNB na příští rok (růst HDP o 0,3%) mohla být v příští listopadové prognóze snížena. ČNB čeká zlepšení situace kolem konce roku, ale další zhoršení kolem poloviny roku. ČNB čeká vrchol nezaměstnanostiroce 2011 na úrovni 11,6%, my čekáme vrchol ve druhém čtvrtletí příštího roku na 9,5%. Vyjádření M. Singra mohou připravovat půdu pro zhoršení výhledu růstu v příští prognóze ČNB, což zvyšuje šance na pokles sazeb.

Region

·   Členka měnového výboru polské centrální banky Wasilewska-Trenkner čeká meziroční růst CPI ke konci roku na 3,4-3,5%. Podporuje to očekávání neměnných sazeb do konce roku. Náměstek ministra financí Kotecki pak čeká růst HDP ve třetím čtvrtletí kolem 1,2% meziročně.

·   Zlotý a forint včera prakticky stagnovaly, zatímco koruna mírně oslabila na 25,80. Dnes se nečeká nic co by mělo zásadněji pohnout s trhem, podle vývoje akciových trhů však lze čekat vyšší rizikovou averzi, což by mohlo regionální měny mírně oslabit.

Svět

·   Meziroční růst PPI byl výrazně nižší jak v USA tak v Německu. V USA to souviselo s nečekaně velkým poklesem cen energií. Jádrová inflace byla nižší pouze nepatrně. V dalších měsících už by ropa meziročně měla k růstu PPI výrazně přidávat.

·   Objednávky v italském průmyslu se v srpnu vyvíjely nečekaně špatně, když místo očekávaného zmírnění meziročního poklesu na -20% pokles zesílil na -27%. Zhoršení mohlo souviset s očekáváním brzkého ukončení šrotovného a s ním souvisejícím poklesem poptávky po menších autech.

·   Zahájené stavby domů a stavební povolení ve Spojených státech včera zklamaly, když sice rostly, ale znatelně méně než se čekalo. Slabší růst zahajovaných staveb obytných domů by mohl souviset s blížícím se koncem některých opatření na podporu trhu s bydlením a stále relativně vysokou zásobou neprodaných domů. Trh na údaj reagoval negativně.

·   Ve večerních hodinách bude zveřejněna béžová kniha, která odráží znalosti jednotlivých regionálních Fedu o lokálním vývoji. Jde o zajímavou alternativu k agregátním údajům, která by mohla ovlivnit trh především pokud by poskytoval pesimističtější hodnocení ekonomiky než jaké dávají agregátní údaje. 

 

  

 Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688