Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Reality  |  19.10.2009 13:48:56

DTZ Property: Poptávka po nájemním bydlení ve 3Q klesla = tlak na snižování nájmů

Podle nejnovější studie společnosti DTZ Property Times se zvýšila míra neobsazenosti v kancelářském i průmyslovém segmentu v důsledku ochladnutí poptávky po nových prostorech a zároveň z důvodu snižování prostor ze strany nájemců a nově dokončeným projektům (ačkoliv v omezené míře). V případě maloobchodu se pak rozevírají nůžky mezi úspěšnými centry s často 100% obsazeností a centry, která se už před ekonomickou recesí potýkala s problémy. Pod velkým tlakem bylo i ve 3. čtvrtletí čisté efetivní nájemné v administrativních i průmyslových komerčních nemovitostech a tým DTZ očekává s koncem roku jeho další mírný pokles. Zvýšenou (mezičtvrtletní) aktivitu vykazují pouze investice do komerčních nemovitostí, a to hlavně díky privátním investorům.

 

Celkové pronájmy kanceláří zachránily od historického minima četné renegociace (prodloužení smluv), dosahující poloviny celkového objemu. Objem čistých pronájmů (bez renegociací) dosáhl pouze 24 900 m2 ploch v administrativních budovách, to odpovídá 45% mezikvartálnímu a 62% meziročnímu poklesu. Včetně obnovení/prodloužení nájemních smluv to však pro 3. čtvrtletí s 46 500 m2 realizované poptávky znamená propad o „pouhých“ 15 %, respektive 33 %. V důsledku toho se míra neobsazenosti v Praze zvýšila z 10,13 % ve druhém čtvrtletí na 10,6 %. Nejvyšší dosahované nájemné, které je tlačeno dolu, kleslo o 5 % mezičtvrtletně a 8,7 % meziročně a momentálně je na úrovni 20 – 21 EUR za metr čtvereční a měsíc.

 

V důsledku globální finanční krize velká většina developerů vyžaduje vysoké předpronájmy před započetím výstavby. Proto většina z uvažovaných téměř 1,4 milionu čtverečních metrů se posouvá na roky 2011 až 2013 a ještě dále v závislosti na tom, kdy se developerům podaří zajistit předpronájmy a financování. To může v letech 2010 až 2011 vést k nedostatku kvalitních kanceláří v metropoli.

 

Platné stavební povolení mají projekty s celkovou kapacitou 281 800 m2, které však většinou nebudou zahájeny bez předpronájmů či jednoho konkrétního nájemce. Územní rozhodnutí pak již bylo vydáno projektům s objemem 295 800 m2,“ říká Lenka Hartmanová z týmu Consulting & Research DTZ. V různém stádiu příprav se nacházejí další projekty s nabídkou až 687 800 m2 – ty mohou být do roku 2012 dokončeny jedině za předpokladu získaní všech nutných povolení, zajištěných předpronájmů a tím i financování.

 

Ekonomická recese a nižší ochota koncových zákazníků utrácet se promítla rovněž do maloobchoduČeské republice. Několik majitelů značek se rozhodlo pro odchod z České republiky (Top Secret, Conbipel, Monton), další vlastníci uzavřeli některé nevýdělečné prodejny (OP Prostějov, Kanzelsberger, ElectroWorld Tábor nebo Bluestar Café).

 

Zejména na principu franšízy ovšem pokračuje v ČR expanze řady značek. Skandinávský módní řetězec KappAhl se do České republiky vrátil a otevřel obchod v Brně. V segmentu gastro jsou to například Sunshine Kebab, Gloria Jean´s Coffee, Boost Juice, Asagao, Fratelli La Bufala, Revive Juice Bars, Café Nera, Pizza Mamma Mia.

 

Na trhu s průmyslovými nemovitostmi celková míra neobsazenosti vzrostla na 18,2 % (z 16,9 % ve druhém čtvrtletí) z důvodu nižších čistých pronájmů (bez renegociací) spolu se snižováním prostor ze strany nájemců a nově dokončeným projektům (ačkoliv v omezené míře). Výsledkem je 636 000 m2 neobsazených moderních skladových prostor v ČR. Celkový objem uzavřených obchodů byl na úrovni 113 500 m2 ve třetím čtvrtletí a ačkoliv se jedná o mezičtvrtletní nárůst, bez renegociací by pronájmy činily pouze 70 500 m2 (ve srovnání se 73 200 m2 ve druhém kvartálu). Výstavba nových skladových hal na spekulativní bázi byla téměř ukončená s tím, že většina prostor je dokončována až po uzavřených předpronájmech.

 

Po velmi slabém druhém čtvrtletí vykázal třetí kvartál zvýšenou aktivitu investorů a posun od pouhého vyjednávání k uzavírání transakcí. Celkový objem tří uzavřených investičních transakcí dosáhl 48 milionů EUR. Celkový objem investic od začátku roku činil 100,49 milionů EUR odpovídající 89 % meziročnímu poklesu. DTZ očekává uzavření několika dalších transakcí a spolu s lepším vnímáním trhu investory se zdá, že již dochází k oživení na investičním trhu, i když v menším objemu. Očekávané celkové množství investičních transakcí by do konce roku mělo dosáhnout 300 milionů EUR. Dekomprese yieldů skončila na úrovni 7 % pro kanceláře a retail a nad 9 % pro průmyslové nemovitosti.

 

 

 

Lenka Pohlodková

Marketing and PR Manager, DTZ

 

Jiří Hlinka

Smart Communication s.r.o.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688