TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  15.10.2009 13:36:01

ČEZ vyhlásil kalamitu v osmi okresech na severu Moravy a ve východních a severních Čechách

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Energetická společnosti ČEZ vyhlásila kvůli sněhu kalamitu v okresech Jeseník, Bruntál, Frýdek-Místek, Vsetín, Šumperk, Rychnov nad Kněžnou, Jablonec nad Nisou a Liberec. Společnost to uvedla ve čtvrtek na svých internetových stránkách s tím, že bližší informace budou zveřejněny až v 16:00 SELČ.

Kalamitní stav pro Jablonecko a Liberecko vyhlásil ČEZ od čtvrtečních 11:00 hodin, pro ostatní okresy již od 6:00.

Bez elektrického proudu je podle nejnovějších informací nejméně 30 tisíc odběrných míst.

Silný vítr a vydatné noční sněžení ve čtvrtek ochromily Česko, postižen je hlavně sever republiky. Zřejmě nejhorší situace je v Beskydech, kde během noci popadaly stovky stromů. Na Vsetínsku a Jeseníku silničáři vyhlásili kalamitní stav, tisíce domácností a firem jsou bez elektřiny.

Kvůli kalamitě jsou na Vsetínsku už od středečního večera tisíce domácností a firem bez elektrického proudu. Nejhorší situace je na Velkokarlovicku a Hornolidečsku, bez proudu jsou ale i některé části Vsetína.

Na severu Čech je bez proudu 105 trafostanic, 80 na Liberecku a Jablonecku a 25 na Děčínsku. "Dodávka elektřiny byla přerušena v části obcí Tanvald, Železný Brod, Šumburk, Krásná Studánka, Stráž nad Nisou, Radčice. Na Děčínsku pak v části obcí Velký Šenov, Chřibská, Česká Kamenice, Růžová, Mezná, Hřensko," řekla agentuře mediafax mluvčí ČEZu pro severní Čechy Soňa Holingerová. V Jabloncinad Nisou kvůli opakujícím se výpadkům v dodávkách elektřiny nedostávají od rána domácnosti, školy ani firmy teplo ani teplou vodu z místní teplárny.

Ve vyšších polohách hor leží po vydatném sněžení půl metru sněhu, na některých místech vítr nafoukal sníh do výšky 70 až 80 centimetrů. I na některých silnicích se vytvořily hluboké závěje, například v okolí Malé Úpy a Pece pod Sněžkou v Krkonoších.

Noční sněhová kalamita a silný vítr způsobily řadu problémů také na železnici. Hlavně v severní části Česka je uzavřena řada regionálních tratí, ze kterých pracovníci Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) odstraňují sníh a popadané větve nebo celé stromy. Některé vlaky nabraly až dvouhodinové zpoždění. Omezená je tak vlaková doprava v Libereckém, Královehradeckém, Pardubickém, Olomouckém, Moravskoslezském i Zlínském kraji. Postupně se ale daří už některé tratě uvolnit.

Přestože během dopoledne sněžení na řadě míst ustávalo, meteorologové před silným větrem a sněhem dál varují. Nejsilnější sněžení ještě čekají v oblasti Jeseníků a Beskyd, řidiči by si ale měli dávat pozor na sněhové jazyky a závěje ve všech regionech. Varování Českého hydrometeorologického ústavu před sněhovými jazyky a závějemi bylo prodlouženo až do soboty.

David Vandrovec, Krajští zpravodajové, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688