TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  15.10.2009 12:01:01

Debata o evropském prezidentovi se kvůli Klausovi odsouvá na druhou kolej

Mediafax

BRUSEL (MEDIAFAX) - Hlavním tématem říjnového summitu EU bude záchrana Lisabonské smlouvy. Ačkoliv mu měly dominovat debaty o plánovaném postu celoevropského prezidenta, tedy stálého předsedy Rady EU, kvůli váhání Václava Klause s podepsáním Lisabonu na to nezbude čas, píše ve čtvrtek portál European Voice.

Zástupci sedmadvacítky na summitu ve dnech 28. a 29. října rozhodnou, zda přistoupí na výjimku z Listiny základních práv v Lisabonské smlouvě, kterou český prezident požaduje. Klaus tím chce zabránit zpětnému zpochybnění Benešových dekretů, které legitimizovaly vysídlení příslušníků třímilionové německé menšiny z poválečného Československa.

Podobné výjimky si vymohly i Velká Británie a Polsko, dosáhly jich ale v řádném termínu během jednání o smlouvě. Šéf české vlády Jan Fischer před několika dny uvedl, že garance, které Klaus pro Česko prosazuje, by mohly mít formu politické deklarace, jež by se následně „přetavily“ v právní záruky. Ratifikační proces smlouvy by se tak nemusel v celé Evropské unii opakovat. European Voice tuto myšlenku srovnává se zárukami pro Dublin, které Iry pomohly přesvědčit, aby Lisabonu v referendu na počátku října řekli „ano“.

O něco později pak ratifikaci svým podpisem stvrdil i polský prezident Lech Kaczynski. Česko je tak jedinou zemí, která zatím ratifikační proces Lisabonské smlouvy nedokončila. Klaus ale zatím smlouvu podepsat nemůže, i kdyby žádné požadavky neměl. Čeká se totiž na ústavní soud, který se bude 27. října zabývat stížností 17 senátorů ODS na Lisabon. Ti podali návrh na přezkoumání souladu dokumentu jako celku s českou ústavou.

Program bruselské schůzky je přitom již tak náročný: bude se jednat o evropské pomoci rozvojovým zemím v boji proti změnám klimatu, i o nových pravidlech týkajících se tzv. makroekonomického dohledu, tedy dohledu nad hospodářskými riziky, která se mohou objevovat v jednotlivých státech. Nebude tak žádný čas na diskuze o tom, kdo by měl být prvním prezidentem EU a kdo by měl zastávat další nové vysoké evropské funkce, zdůrazňuje European Voice.

Kvůli nedostatku času tak unijní státy vyvíjejí nátlak na Švédsko, které nyní EU předsedá, aby v listopadu uspořádalo ještě jeden summit. Právě ten by byl vyhrazen debatám o nových evropských postech.

Zdenek Gazur, gazur@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688