TNBiz (TN.cz)
Údaje o firmách  |  15.10.2009 11:56:04

Zvýšení spotřební daně z lihu eskaluje výrobu ve Stocku Plzeň

Mediafax

PLZEŇ (MEDIAFAX) - Mimořádný nárůst poptávky po svých produktech registruje v současné době dominantní tuzemský výrobce lihovin, společnost Stock Plzeň Božkov. Jak ve čtvrtek informoval mediální zástupce společnosti Jiří Janoušek, společnost proto zavádí nepřetržitý třísměnný provoz.

„Razantní rozšíření produkce až na více než dvojnásobek běžného denního průměru si vyžádal enormní zájem obchodníků o klíčové značky Stocku Plzeň pro předvánoční zásobení, ale také avizované zvýšení spotřební daně na líh od počátku příštího roku a v neposlední řadě i výroba pro sesterské společnosti v rámci nadnárodní skupiny Stock Spirits Group,“ uvedl Janoušek. Podle jeho údajů je v předvánočním období obvyklé zhruba padesátiprocentní zvýšení poptávky po lihovinách. Letos je ale poptávka vyšší. „Navíc bylo rozhodnuto o podstatném zvýšení spotřební daně na líh od počátku příštího roku, což zájem obchodníků dále markantně zvedlo. Všichni totiž logicky chtějí nakoupit a zaplnit sklady ještě před nárůstem cen lihovin,“ konstatoval Janoušek.

Specielně Stock Plzeń musí podle generálního ředitele Petra Pavlíka reagovat i na mimořádné požadavky sesterských firem Stock Polska (dříve Polmos Lublin) a Stock Italia, pro něž na svých linkách stáčí některé produkty. Pro tyto společnosti bude Stock Plzeň stáčet například značky Limoncé, Vodka Keglevich, Gran Cala či Brandy Stock 84. „Za leden až září jsme pro sesterské firmy stočili čtyři miliony lahví. Nyní jen v říjnu přidáme další milion,“ uvedl provozní ředitel Stocku Plzeň Antonín Nasler.

Pro posílení produkce přijal Stock Plzeň celkem 36 nových pracovníků, z nichž 30 bude pracovat přímo na stáčecích linkách. Čtyřiadvacetihodinový provoz poběží ve Stocku Plzeň nejméně měsíc. Poté se výroba vrátí do normálu a stáčet se bude ve větších sériích, což je z hlediska produkce nejefektivnější.

Stock Plzeň Božkov je největším výrobcem lihovin v ČR, mezi nejznámější značky patří Fernet Stock, Fernet Stock Citrus, Vodka Amundsen či Božkov Tuzemský, vůbec nejprodávanější lihovina v ČR. V současné době zahrnuje portfolio společnosti více než 40 značek a řadu dalších mezinárodních lihovin Stock Plzeň exkluzivně distribuuje na českém a slovenském trhu. V loňském roce prodal Stock Plzeň Božkov historicky nejvíce lihovin, a to 27,53 milionu litrů.

Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688