Zlato: Jak vysoko ještě může jít?

Autor: Saxo Bank (home.saxo)
12.10.2009 14:07:19

Komentář ke zlatu

David Karsboel, Chief Economist, Saxo Bank

Zlato se vyšplhalo na nová historická maxima a mnoho pozorovatelů se ptá: jak vysoko ještě může jít? A co žene cenu? Technicky jsme v neznámé oblasti. Při pohledu na reálnou cenu zlata ale mám ještě velký kus cesty před sebou. Zlato ještě může zdražit o 80%, abychom se dostali na o inflaci očištěnou cenu z roku 1980.

Pokud zvažujeme pozici ve zlatě, je potřeba brát v úvahu následující:

Popularita zlata vede ke stále menšímu potenciálu v množství kupujících
Medvědi na ceně zlatu upozorňují na fakt, že americká populární finanční média se jen hemží reklamami na nákup zlata a zajištění proti různým druhům zhroucení a katastrof v čemkoliv, od amerického dolaru až po finanční systém a globální ekonomiku, proti teroristickým útokům a podobně. Jiní zdůrazňují, že popularita poptávky po zlatě způsobila, že ETF fond na zlato, s tickerem (burzovním označením) GLD, je pátým největším držitelem zlata, pokud bychom ho brali jako stát. Proč by se měl stát světovou jedničkou nebo dvojkou, mi není jasné. Upřímně mi popularita zlata dělá spíš starosti, protože postupem času se bude množství dalších potenciálních kupujících stále zmenšovat.

Jak se chovají centrální banky?
Centrální banky vlastní zhruba 20% veškerého zlata. Pokud vynecháme šperky, je tento podíl ještě větší. Proto chování centrálních bank může mít větší dopad, než si mnozí myslí. Historie ukazuje následující souvislosti:

  1. Centrální banky nemají rády zlato. Může to totiž naznačovat, že něco dělají špatně (kdyby ho měli moc).
  2. Centrální banky se chovají procyklicky, pokud jde o trh se zlatem. Jak je vidět na grafu níže, z údajů Gold Council ohledně Oficiálních zlatých rezerv plyne, že centrální banky měly svůj podíl na zhoršujícím se medvědím trhu se zlatem v roce 1990-2002, kdy zlato prodávaly  a nakupovaly během rally do roku 1973.

Navíc s ohledem na nedávné diskuze ohledně nahrazení amerického dolaru jako světové měny zlatem a eurem, se domnívám, že Rusko a Čína budou v akumulaci zlata pokračovat.  Jsou připraveni postupně a v dlouhém období nahrazovat dolar. Protože zlato je kotováno v dolarech, měl by tento vývoj být pro zlato pozitivní.

Vzniká na objemech půjček centrálních bank bublina?
Centrální banky půjčují zlato ve velkém množství a to jim pomáhá snížit množství zlata v rozvaze. Na trh se zlatem to má opačný vliv. Podle mého názoru FED i Bank of England velké množství zlata fyzicky odstranily, zapůjčili za velmi nízkou sazbu. Ti, kdo si ho zapůjčili, ho prodali a za výnos z tohoto prodeje nakoupili státní dluhopisy, které nesou více, než je úrok za zapůjčení zlata.

V roce 2002, pokud si dobře vzpomínám, jsem se zeptal Dánské centrální banky, kolik zlata mají rozpůjčováno. Odpověděli, že 96%. Pokud je praxe ostatních centrálních bank podobná, je zřejmé, kde se rodí problém. Vyvstává několik otázek ohledně prudkého růstu ceny zlata v posledních pěti letech.

  1. Pokud roste objem zápůjček zlata a jeho cena dramaticky roste, přitom z jeho prodeje jsou peníze investovány do rozdílu výnosů mezi zlatem a státními dluhopisy, je potom současný růst ceny zlata důsledkem uzavírání krátkých pozic na zlatě (tzv. short-squeeze), kdy ho účastníci trhu nakupují zpět, aby ho mohli vrátit centrálním bankám? Vypadá to tak.
  2. Jaký dopad může mít pád finanční instituce typu například Lehman Brothers, pokud byli ve zlatě na krátko, tzn. měli půjčené zlato od centrální banky a to prodali na trhu? Zjevně toto množství zlata nebylo vráceno. Bylo by opravdu zajímavé vědět, které banky měli půjčené zlato s tím, že je na trhu prodaly. Mohlo to mít zajímavé důsledky pro rozhodování, komu stát pomůže a komu nikoliv. 
  3. Na základě výše nastíněných rizik, omezují centrální banky možnosti vypůjčení zlata? Věřím, že ano a že výpůjčky začaly omezovat už před lety a že toto může být jedním z hlavních faktorů, které mimo poklesu hodnoty dolaru tlačí cenu výše.

Stalo se zlato předmětem carry trades?
Stalo a to poprvé za mnoho let, pokud ne vůbec poprvé. Cena za vypůjčení je nyní 0,6% za rok. 1leté sazby na měnách jako CAD, JPY, GBP, USD a HKD jsou všechny nižší. Náklady příležitosti pro držení zlata spíše než měn se tak dostaly na nulu nebo, pro institucionální hráče, jsou dokonce negativní. 

17letý medvědí trh na akciích? Býčí trh na zlatě?
Pokud se podíváme na ceny akcií v dlouhém horizontu, objevíme 18leté cykly býčích a medvědích trhů. To samé, ale opačně, uvidíme u ceny zlata.  

Při pohledu na graf výše je zřejmé, jak těsná je dlouhodobá korelace mezi cenou zlata a akcií. Na přelomu tisíciletí začala trhu dominovat extrémní volatilita v cenách akcií, navíc v medvědím trhu a silný býčí trh na zlatě. Toto možná bude pokračovat i v další dekádě, kdy bude další 18letý cyklus ukončen. Dosud tento trend podporuje i vývoj ceny dolaru a očekáváme, že toto bude pokračovat i v dalších letech.

Zlato jako ochrana proti inflaci?
Zlato je vnímáno jako ochrana proti inflaci. Domnívám se, že to není přesné. Zlato slouží jako pojistka proti nestabilitě.má tendenci růst v dobách nečekané inflace nebo naopak deflace, proto cena rostla v letech 1982 a 1985-1987.  Proto se mu daří i nyní, kdy Spojené státy zažívají první deflaci od roku1955.

Odraz ode dna
Zlato má před sebou ještě dlouhou cestu. A to jak v růstu ceny, tak v počtu let, kdy může růst. Pravděpodobně bude volatilní, zažijeme čtvrtletní nebo roční poklesy ceny o 30 nebo 50%, ale celkový směr bude mířit nahoru.
5letý cíl pro cenu zlata: 1500 USD za trojskou unci.
To by znamenalo 7,4% ročně, ze současných úrovní.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
28.03.2024 11:06 1 unce 2 198,25 USD
28.03.2024 10:58 1 unce 2 196,91 USD
28.03.2024 10:52 1 unce 2 197,52 USD
28.03.2024 10:44 1 unce 2 196,24 USD
28.03.2024 10:36 1 unce 2 195,54 USD
28.03.2024 10:30 1 unce 2 196,12 USD
28.03.2024 10:24 1 unce 2 195,73 USD
28.03.2024 10:16 1 unce 2 194,24 USD
28.03.2024 10:10 1 unce 2 192,93 USD
28.03.2024 10:02 1 unce 2 194,39 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.