X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  12.10.2009 12:23:00

Weekly: Nový týden v očekávání hospodářských výsledků amerických bank

Zatímco se před dvěma týdny akcie dostaly hluboko do červených čísel, minulý týden je z těchto ztrát dokázal rychle vyvést. Příznivá nálada na trzích se šířila také v průběhu minulých dnů a růstové momentum z minulých měsíců dokázalo obchodníky na akciových trzích přimět k opětovným nákupům.  Jen od pondělka do pátku si tak americký index S&P500 připsal růst o 3,9 %, zatímco celoevropský EUROSTOXX50 rostl o 4,3 %.

K růstu tentokrát akciím pomohlo několik faktorů. Předně to byl výprodej ze začátku října, který otevřel prostor pro všechny býky, kteří se stále snaží vyvézt na několikaměsíčním růstovém trendu. Ten je tažen rostoucím přesvědčením o postupné stabilizaci největších ekonomik, kterou minulý týden nedokázal nabourat, vzhledem k nedostatku silnějších ekonomických dat.  Druhým tahounem akcií byla očekávání začínající výsledkové sezóny. Třetí kvartál byl totiž pro řadu firem relativně úspěšným, když se největší ekonomiky začaly postupně odrážet ode dna a firmy pokračovaly v omezování nákladů, čímž podpíraly své zisky. Velmi pozitivně přitom obchodníky již ve středu naladila Společnost Alcoa, která je největším světovým producentem hliníku a která za 3Q nečekaně skončila v zelených číslech.

Z ekonomických dat pak minulé dny přinesly skutečně jen málo fundamentů. Za pozornost stály pouze výsledky amerického indexu aktivity v sektoru služeb (ISM), který dokázal příjemně překvapit růstem nad hranici 50b., která odděluje kontrakci sektoru od expanze. Nad touto hranicí se přitom pohyboval naposledy právě před rokem. V Evropě se obchodníci soustředili především na výsledky zasedání Bank of England a Evropské centrální banky. Bank of England tentokrát obchodníky svým rozhodnutím nezaskočila jako v minulých měsících a naplnila většinové odhady trhu, když ponechala sazby beze změny na 0,50 %. Stejně tak beze změny přitom ponechala také celkovou výši dluhopisů (175 mld. liber), které nakupuje ve snaze napumpovat do ekonomiky více peněz.

Žádné větší překvapení se nekonalo ani v eurozóně. Evropská centrální banka sazby ponechala na 1 % a na své expanzivní měnové politice nemá zdá se zatím zájem cokoli měnit. To lze vyvodit ze čtvrteční tiskové konference, na které šéf banky Jean-Claude Trichet mluvit o nízkých inflačních rizicích a stále velmi nejistém budoucím vývoji.

Pozitivní nálada na finančních trzích, která však byla spíše než novými zprávami podepřena setrvačností z minulých měsíců, se projevovala také na devizovém trhu, kde se pod prodejní tlak dostal opět americký dolar. Ten přišel o veškeré zisky zezačátku října a jen ve čtvrtek uzavřel na páru s eurem nadosah ceny 1,48 EUR/USD. Páteční seance americké měně sice mírně pomohla, ta se přesto během odpoledne prodávala proti pondělku k euru slabší o 1,1 %.

Pod prodejní tlak se trochu nezvykle dostala v prostředí rostoucích akcií také česká koruna. Ta slábla jak na páru s dolarem, tak především k euru, ke kterému se propadla o 1,6 % až k ceně 25,87 za euro, kde se naposledy prodávala v polovině letošního června. K výprodeji na korunových párech přispěla vystoupení některých čelních představitelů ČNB (Tůma, Singer) proti silné domácí měně, která by mohla přimět centrální bankéře k ještě jednomu snížení úrokových sazeb. Tyto spekulace v pátek podepřely také výsledky indexu spotřebitelských cen (CPI), který se v září meziměsíčně propadal o 0,4 %, zatímco meziročně zpomalil z +0,2 % na 0 %, což je nejnižší číslo od roku 2003.

Více z dnešního Weekly naleznete na našich stránkách ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688