Tiskové zprávy  |  07.10.2009 13:33:29

Němečtí investoři chtějí změnu kont pracovní doby

Praha 7. října 2009 – Reformy českého pracovního práva, které podnikům v době krize neumožňuje flexibilní reakce, jsou nevyhnutelné. Vhodným nástrojem by bylo prodloužení kont pracovní doby. To jsou hlavní výsledky bleskového průzkumu mezi členy Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK).

Právě v období hospodářské krize je pracovní právo podrobeno zkouškám. Jaké nástroje pracovní právo nabízí? Jaké jsou ze zákona možnosti, přizpůsobit personální kapacity poklesu poptávky? To jsou otázky, před kterými dnes často stojí podnikatelé. A všichni pečlivě sledují statistiky z trhu práce a s velkým znepokojením rychle rostoucí míru nezaměstnanosti.

Průzkum, který provedla ČNOPK, ukazuje, že německé firmy působící v ČR mají k českému zákoníku práce jasné stanovisko: 98 procent dotázaných firem považuje nástroje, které v současnosti zákon nabízí, za nedostatečné. Právě v době krize to ve většině firem vedlo k snižování počtu zaměstnanců. Více než čtyři pětiny dotázaných uvedly, že kvůli chybějícím pracovněprávním nástrojům musely propouštět zaměstnance.

Německé firmy požadují reformy. Všechny dotázané firmy se vyslovily pro zlepšení a rozšíření kont pracovní doby. Slibují si od toho více prostoru a možností jednání. Současná úprava dovoluje vyrovnávací období pouze po dobu 26 týdnů, které je možné prodloužit se souhlasem odborů na jeden rok. „To je velmi krátká doba,“ komentuje situaci výkonný člen představenstva ČNOPK Bernard Bauer, „hospodářská krize je celosvětová a trvá kvůli provázanosti trhů déle. Proto je potřeba stanovit jinou délku vyrovnávacího období – půl roku nebo rok nestačí.“

I z pohledu firem je změna institutu konta pracovní doby nutná: „Bosch využívá celosvětově – podle možností – pružnou pracovní dobu. Flexibilní pracovní právo je právě v této době velmi důležité. Nástroje jako konta pracovní doby by nám určitě pomohly udržet v ČR naše kmenové zaměstnance,“ míní Dr. Karl Strobel, reprezentant firmy Bosch v ČR, která patří s více než 8000 zaměstnanci k největším zaměstnavatelům v ČR.


O ČNOPK: Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) je s téměř 580 členy největší bilaterální zahraniční hospodářskou komorou v České republice. Podporuje vytváření obchodních vztahů mezi českými a německými firmami a zároveň se zasazuje v politice a u správních orgánů o podnikatelsky příznivé rámcové podmínky v České republice. ČNOPK patří do sítě německých zahraničních hospodářských komor (AHK) a německých obchodních a průmyslových komor (IHK); zastřešující organizací je Německý sněm obchodních a průmyslových komor (DIHK) v Berlíně.


Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688