TNBiz (TN.cz)
Finanční služby  |  06.10.2009 17:56:10

Jednotná evropská platební oblast je ohrožena - státy zavádějí směrnici o platebních službách různě

Mediafax

LONDÝN (MEDIAFAX) - Evropská unie se snaží dosáhnout jednotné platební oblasti. Jednotlivé členské země ovšem chápají Směrnici o platebních službách (PSD) různě a různě ji i do svých zákonů zavádějí, ukázal průzkum, jehož výsledky v úterý zveřejnila společnost Logica.

K 1. listopadu 2009 vejde v platnost nová Směrnice o platebních službách (PSD), která má spolu se spuštěním schématu přímého inkasa z účtů (SDD) v jednotné platební zóně SEPA vytvořit v Evropě transparentní, harmonizovaný a integrovaný trh pro platby a jejich zpracování. Místo toho však mezi evropskými politiky, bankami, podniky a poskytovateli infrastruktury vzrůstá frustrace. Dle průzkumu, který vydal The Financial Services Club, 58 procent zainteresovaných subjektů uvádí, že se směrnice zavádí nekonzistentně. Podle 63 procent respondentů to je způsobeno různými interpretacemi na úrovni jednotlivých zemí. Jen 13 procent dotázaných se domnívá, že se postupuje správně.

"Problémy se zaváděním PSD vyplývají zejména z faktu, že legislativa v jednotlivých zemích je dosud, i přes dílčí harmonizaci, poměrně velmi různorodá a také z faktu, že platební služby a jejich podmínky se v některých případech celkem radikálně liší mezi zeměni. Nezanedbatelným faktorem způsobujícím rezistenci jsou pak náklady spojené s nezbytnými změnami informačních systémů, ale i produktů a podobně," řekl Mediafaxu Tomáš Honzák, Managing Consultant pro oblast plateb společnosti Logica.

Zavádění PSD neusnadňuje ani fakt, že směrnice obsahuje seznam 23 oblastí, kde je v rámci začlenění direktivy do národní legislativy povolena národně specifická úprava. Příkladem oblastí, ve kterých jsou povoleny národní odchylky, je například maximální doba pro provedení čistě národní platby nebo povinnost poskytovat zdarma měsíční papírové výpisy.

Vzhledem k tomu, že o daných 23 oblastech rozhodují jednotlivé členské státy, nejsou země jednotné například v klasifikaci malých firem (tj. některé země je klasifikují jako spotřebitele, jiné jako korporátní zákazníky), v definicích platebních účtů či přímých inkasních produktů a podobně.

"Částí problému je, že tato oblast stále není zcela uzavřena - tedy v některých oblastech se některé státy zatím nerozhodly, jak budou postupovat. Zdlouhavost procesu a s tím související nejistota pak podle mého názoru přináší více problémů než samotná existence povolených výjimek, a to i vzhledem k jejich relativně omezenému počtu," míní Honzák.

V rámci průzkumu bylo ohledně pokroku v implementaci SEPA a PSD dotázáno více než 350 globálních odborníků na platby. Kromě toho se uskutečnilo přes 25 hloubkových rozhovorů s představiteli klíčových organizací, jichž se tato problematika týká, včetně Evropské komise, Evropské centrální banky, Evropské rady pro platební styk, Asociace evropských bank, Evropské asociace finančních ředitelů i předních bank, infrastrukturních subjektů, platebních institucí, podniků, výrobců, poradenských firem a dalších.

Vokurková Iva, vokurkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688