Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  04.10.2009 21:00:58

Janotův balíček není Janotův


V Otázkách Václava Moravce to dnes prozradil Miroslav Kalousek, podle kterého by rozpočtový deficit v návrhu státního rozpočtu na příští rok, pokud by měl ministr Eduard Janota skutečně volnou ruku, podstatně nižší než schválený balíček. K tomu naopak Bohuslav Sobotka nepopřel, že při jednání ve Sněmovně může úsilí poslanců směřovat ještě k dalším úpravám struktury balíčku. Odmítl ale specifikovat o jaké přesuny může jít, s poukazem na probíhající studium materiálu experty socialistů. Janota v obecné rovině následně zdůraznil, že už není co škrtat, že případným dalším úsporám může dojít jen na podkladě legislativních změn, sociální ani daňovou oblast nevylučujíc včetně návratu k progresivnímu zdanění. Tento termín Kalousek relativizoval s tvrzením, že progresivním zdaněnímčeská daňový systém disponuje.

Ještě před tím, na úvod pořadu, dostal příležitost předseda ODS Mirek Topolánek k tomu, aby zkritizoval stav Poslanecké sněmovny, přirovnav ji symbolicky k hřišti bez pravidel s podplaceným rozhodčím. Tento pohled na své nedávné pracoviště získal z poslanecké galerie, poté co se vzdal poslaneckého mandátu. Svou nynější pozici si pochvaluje, jako nehrající kapitán ODS tak podle vlastních slov získal čas na nové nalajnování hřiště a objíždění "šaten" svého týmu po celé republice.

Lisabonskou smlouvu, kterou spojuje s pokračováním v politice, vnímá jako další špatnou smlouvu provázející evropský projekt, v zásadě se tudíž moc neodlišuje od názorů Václava Klause, vidí však trochu jiná východiska. Pokud jde o současný, svým způsobem obecný, koncept, vinit z většiny potíží Jiřího Paroubka, je v posledních dnech poněkud narušován personálními aktivitami Martina Peciny, které občanské demokraty silně iritují a usilují o jeho odvolání. Mimo jiné i z toho důvodu tvrdí Topolánek, že vláda Jana Fischera již ztratila mandát, neboť ten byl původně dohodou se socialisty jasně limitován, zejména termínem předčasných voleb. Jak se zdá, a to vyplynulo z debat dalších účastníků, je v tomto názoru ODS osamocena, ostatní parlamentní strany nové pověření formálně nepožadují. Za takového vývoje by ovšem bývalý premiér považoval tuto vládu za levicovou s dalšími důsledky, mezi něž řadí ukončení činnosti ministrů nominovaných ODS. (V pozdějším brífinku se proti tomu ostře ohradil Jiří Paroubek.)

Jednání se nevyhnulo ani otázkám spojeným s problematikou hazardu. V toto směru ministr Janota již činí kroky, mapující předmětný terén. Uvedené téma, působení lobbistů na politické scéně nevyjímaje, bylo ústředním i v Partii na Primě. Komerční televize "reinkarnovala" Martina Bursíka, kterého, do jisté míry překvapivě, pozvala do duelu s Vojtěchem Filipem. Bursík sám ovšem nikterak nepopíral, že by se znovu do politiky vrátil, nechává nicméně věcem volný průběh. V každém případě však měl jasnou výhodu, protože nad Filipovými vyjádřeními visel stín pochyb o pravosti úmyslů KSČM, které nabourali bývalí místopředsedové Dolejš a Milota. Předsedovi komunistů tak v řadě případů nepomohlo ani zaštiťování se právním purismem. Navíc, pro diváky jeho vysvětlování nebyla vždy příliš srozumitelná a tudíž ani přesvědčivá. Bursík šel na věc rasantně, bez ohledu na legislativní nuance, jisté zaváhání bylo možné zaregistrovat jen v úplném závěru, kdy Filipa zajímalo vyúčtování nákladů předvolební kampaně zelených.

K divácké otázce: "Může zákon o lobbingu omezit korupci v politice?" se respondenti vyslovili v souhrnu skepticky. Celých 64 % hlasujících v odpovědi nesouhlasilo. 

                 Další komentáře zde a v rubrice cestování prezentace cesty po fríských kanálech.

     


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688