Tiskové zprávy  |  01.10.2009 14:51:50

Rada Zelené energie vyhlašuje nové zelené granty

Projekt Zelená energie Skupiny ČEZ dosud podpořil „zelené projekty“ částkou více než 19 milionů korun

Již počtvrté otevřela Rada Zelené energie nový ročník soutěže o přidělení grantů na projekty rozvoje obnovitelných zdrojů energie. Finanční podporu získalo dosud 47 projektů v celkové hodnotě více než 19 milionů korun. Termín pro podání přihlášek do letošního grantového řízení je do konce roku 2009. Vítězné projekty vybere Rada Zelené energie počátkem roku 2010.

„Jsem velmi příjemně překvapen trvalým zájmem veřejnosti o získání finanční podpory na realizaci projektů Zelené energie. Ukazuje se, že využívání obnovitelných zdrojů je správnou cestou jak přispět k řešení dostatku energie v budoucích desetiletích,“ uvedl předseda Rady Zelené energie, profesor Josef Tlustý, vedoucí katedry energetiky FEL ČVUT.

„Zelený desetník“ od Skupiny ČEZ

Pravidla pro udělení grantů se ani letos nemění. Finanční dar je v rámci projektu Zelená energie poskytován ze zvláštního fondu, který Skupina ČEZ vytvořila na podporu využívání obnovitelných zdrojů. O rozdělení prostředků rozhoduje Rada Zelené energie. Odběrateli Zelené energie se mohou stát zákazníci Skupiny ČEZ na celém území ČR. Tito zákazníci připlácejí 10 haléřů za kilowatthodinu k běžné ceně elektřiny podle zvoleného produktu. Druhý „zelený desetník“ přidává za každou kilowatthodinu do fondu Skupina ČEZ

„Všechny vybrané a realizované projekty dosud v praxi prokázaly, že jsou účinnou pomocí ve snaze zajistit rozumný energetický mix. Obnovitelné zdroje v něm budou hrát stále významnější roli,“ uvedl člen Rady Zelené energie a předseda Českého svazu ochránců přírody Libor Ambrozek.

O Zelenou energii je stále zájem

V roce 2009 se k Zelené energii přihlásilo 1988 zákazníků, z toho 1864 domácností, 98 maloodběratelů z řad podniků a 26 velkoodběratelů. Od roku 2005 dodnes celkový počet odběratelů Zelené energie narostl téměř šestkrát. Odběrem Zelené energie vyjadřují zákazníci Skupiny ČEZ svou odpovědnost k životnímu prostředí a podporu ekologickým aktivitám.

„Významnými zákazníky z řad velkoodběratelů jsou například Česká pobočka mezinárodní přepravní balíkové společnosti DPD, ETA, Pivovar Rakovník, Body Basic, s.r.o., DHL Express (Czech Republic) s.r.o., Ski areál Špindlerův mlýn nebo Komerční banka, Telefonica O2, Vodafone ČR, nebo Pražské vodovody a kanalizace a. s.,“ uvedl Milan Mika, ředitel marketingu společnosti ČEZ Prodej.

Množství zákazníků odebírajících Zelenou energii symbolizuje stejný počet sazenic jedlí, dubů, jasanů a javorů, které Skupina ČEZ vysadila v Lese Zelené energie v pojizerské krajině na Jablonecku. Zalesněná plocha se každoročně rozšiřuje v souladu s počtem zákazníků, kteří se rozhodli pro odběr Zelené energie. V roce 2009 ČEZ jedná o nové lokalitě pro výsadbu, která se plánuje na jaro 2010.

V roce 2009 shromáždí Fond odběrem 27,8 GWh elektřiny celkovou částku 5,6 mil. , která bude rozdělena formou grantového řízení na realizaci nových projektů v roce 2010. I když současná ekonomická recese doprovázená přechodným snížením spotřeby elektřiny především u velkoodběratelů vedla i k meziročnímu snížení celkového odběru Zelené energie, počet odběratelů Zelené energie rok od roku roste.

Obnovitelné zdroje a Skupina ČEZ

„Trvalá podpora Zelené energii ze strany veřejnosti dokládá, že využívání obnovitelných zdrojů má v ekologickém program Skupiny ČEZ své stálé místo. Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů by podle plánu měla v roce 2020 dosáhnout 5,1 TWh, což je přibližně čtyřikrát více, než Skupina ČEZ vyrobila v roce 2007 (1,3 TWh). To není málo. Umožní nám to však snížit intenzitu emisí skleníkových plynů o 15 %,“ konstatoval ředitel divize obchod ČEZ Alan Svoboda.

Využívání obnovitelných zdrojů považuje Skupina ČEZ za perspektivní, byť doplňkový způsob výroby elektřiny. Ve svých záměrech počítá zejména s větrnou energetikou, biomasou a bioplynem. V následujících 15 letech hodlá do této oblasti investovat až 30 miliard korun. Z toho zhruba 20 miliard korun přijde na výstavbu nových větrných elektráren.

Složení Rady Zelené energie

V současné době jsou členy Rady Zelené energie: Prof. Ing. Josef Tlustý, CSc., vedoucí katedry elektroenergetiky FEL ČVUT (předseda Rady), RNDr. Libor Ambrozek, předseda Českého svazu ochránců přírody, Čestmír Klos, redaktor týdeníku Euro, Ing. Martin Cmíral, generální ředitel společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje, s. r. o., Ing. Jindřich Horáček, Ph.D., vedoucí správy CHKO Český les a Ing. Roman Portužák, který je pověřen řízením odboru elektroenergetiky Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Novým členem Rady Zelené energie je Martin Cmíral

Novým členem Rady Zelené energie se stal Martin Cmíral. Nahradil tak Josefa Sedláka, který od 1. května 2009 přešel do ČEZ, a. s. Do Rady přichází s vizí výrazně posílit rozvoj obnovitelných zdrojů ve Skupině ČEZ a integrovat je s dalšími oblastmi environmentálních investic, jako jsou investice do nových environmentálních technologií a kredity CO2.

Podrobnější informace jsou k dispozici na internetové adrese: www.zelenaenergie.cz

 

Martin Pavlíček
mluvčí Skupiny ČEZ
manažer komunikace pro střední Čechy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688