Tiskové zprávy  |  01.10.2009 14:48:52

Hospodářsko-politické rámcové podmínky v Evropě a jejich vliv na spolupráci České republiky a Saska

Praha 1. 10. 2009: V letošním roce si Spolková republika Německo připomíná 20. výročí pokojné revoluce, která je úzce spjata i s děním v Praze na podzim roku 1989. U této příležitosti se 29. září 2009 uskutečnil již desátý ročník Česko-saského hospodářského fóra, na jehož organizaci se tradičně podílí i Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK).

Na programu bilaterálního hospodářského fóra v Praze byla i pódiová diskuze, jejímž cílem bylo identifikovat šance a možnosti dalšího rozvoje česko-saské spolupráce. Z pohledu Saska je vzájemná kooperace s českými sousedy velmi důležitá. „Existuje ještě mnoho nevyužitých potenciálů v sasko-české spolupráci, na kterých musíme společně pracovat“, je si jistý saský ministr financí Prof. Dr. Georg Unland a poukazuje při tom mimo jiné na mladou generaci: „Pravidelná výměna studentů mezi univerzitami je velmi důležitá k přiblížení Čechů a Sasů.“

S vývojem bilaterálních hospodářských vztahů je spokojen také Bernard Bauer, výkonný člen představenstva ČNOPK: „Sasko-české vztahy jsou velmi dobré. V uplynulých letech vzrostl objem vzájemného obchodu na 4 miliardy euro.“ Dále Bauer dodává: „Pro saské podniky existují v Čechách početné příležitosti. Jako zastoupení saského hospodářství bychom rádi podpořili saské firmy v jejich záměrech. Jedná se především o oblasti inovací a obnovitelných zdrojů energie.“ 
Pódiové diskuze se kromě Prof. Dr. Unlanda a Bernarda Bauera zúčastnili také prezident ČNOPK  a zároveň finančně-ekonomický ředitel Siemens, s.r.o. Ing. Radomír Šimek, členka vedení Commerzbank AG pro pražskou pobočku Dr. Jutta Walter a ředitel odboru evropské územní spolupráce Ministerstva pro místní rozvoj České republiky RNDr. Jiří Horáček.

Součástí programu byl také workshop Fotovoltaika, prezentace vozu s pohonem na solární energii a bilaterální rozhovory mezi českými a saskými výrobními a obchodními firmami z oblasti strojírenského a potravinářského průmyslu.


O ČNOPK: Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) je s téměř 580 členy největší bilaterální zahraniční hospodářskou komorou v České republice. Podporuje vytváření obchodních vztahů mezi českými a německými firmami a zároveň se zasazuje v politice a u správních orgánů o podnikatelsky příznivé rámcové podmínky v České republice. ČNOPK patří do sítě německých zahraničních hospodářských komor (AHK) a německých obchodních a průmyslových komor (IHK); zastřešující organizací je Německý sněm obchodních a průmyslových komor (DIHK) v Berlíně.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688