TNBiz (TN.cz)
Finance  |  24.09.2009 02:00:06

Sněmovna projedná balíček na snížení státního schodku

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Sněmovna na čtvrteční mimořádné schůzi projedná balíček ministra financí Eduarda Janoty, který má snížit schodek státního rozpočtu na 155,3 miliardy korun. Navrhované řešení počítá například s navýšením DPH a spotřební daně nebo zmrazením důchodů.

Janotův balíček má být podle ministerstva financí kompromisem škrtů na výdajové a navýšením na příjmové stránce rozpočtu.

Politické strany se nakonec ve středu na jednání u premiéra dohodly na kompromisních změnách. Sociální demokraté prosadili, aby se nesnižoval rodičovský příspěvek, porodné a mateřská, levicové strany ustoupily naopak od požadavku progresivního zdanění a zachování původní sazby DPH. Původní schodek 155,3 miliardy korun, se kterým počítá Janotův návrh, by se zvýšil podle sociálních demokratů na 163,6 miliard korun.

"Vytvořil se široký prostor pro úzkou dohodu,“ uvedl šéf ODS Mirek Topolánek, ale jednotlivé body nespecifikoval. "Nicméně jednalo by se pouze o kosmetické úpravy v řádu miliard, nikoliv desítek miliard korun," uvedl. Politici se rovněž shodli na čtyřprocentním snížení platů ústavních činitelů. Spoluzakladatel strany TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek po jednání poznamenal, že stále doufá v deficit 155,3 miliardy, ale že je schopný si představit schodek o jednotky miliard vyšší.

Všichni se shodli, že by deficit neměl překročit 170 miliard korun. ODS prohlásila, že bude hlasovat pro balíček, ne však pro jednotlivé pozměňovací návrhy. O detailech budou ještě před zasedáním sněmovny znovu jednat předsedové parlamentních stran.

ČSSD na původním balíčku kritizuje právě snížení porodného z 13 na 10 tisíc korun či snížení rodičovského příspěvku o 10 procent. Podle prohlášení předsedy ČSSD Jiřího Paroubka hodlá strana navíc předložit návrh na snížení platů ústavních činitelů a soudců o 20 procent a změnit tak samostatný legislativní návrh ministerstva financí snížit platy o čtyři procenta. K podání pozměňovacích návrhů se přihlásila i SZ a KSČM. Lidovci ve středu prohlásili, že změny nenavrhnou, pokud tak učiní i ostatní strany, jinak přijdou s vlastními návrhy.

ODS kritizovala na Janotově balíčku především to, že příjmová a výdajová složka není vyvážená, jelikož podle balíčku budou příjmy navýšeny o 50 miliard korun a výdaje klesnou o 25 miliard korun. Straně také vadí, že stěžejním bodem navýšení příjmů je zvýšení daní.

Úsporný balíček schválila v pondělí vláda. Při snížení schodku z 230 na 155,3 miliardy korun ministerstvo financí počítá se zmrazením důchodů, zmrazením platů úředníků a stagnací výše životního a existenčního minima. Janota také navrhuje zvýšení DPH o jeden procentní bod v obou sazbách, zvýšení spotřebních daní, zvýšení daně z příjmu fyzických osob na 23 procent při výdělku nad 145 000 korun měsíčně, zrušení slev na pojistném, zdanění náhrad ústavních činitelů a zvýšení stropu pro pojistné na šestinásobek průměrné mzdy.

Snížení výdajů se dotkne také porodného, rodičovského příspěvku či nemocenského pojištění. Balíček počítá i se snížením platů státních zaměstnanců o čtyři procenta mimo ústavní činitele, snížením příspěvku postiženým na provoz auta o pět procent v II. stupni a o 20 procent ve III. stupni a úsporami na úrocích. Tato opatření by měla státu ušetřit 114,2 miliardy korun.

Adriena Ružicková, ruzickova@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688