TNBiz (TN.cz)
Komodity  |  22.09.2009 18:21:00

ČSÚ: Zemědělství letos zřejmě ve ztrátě neskončí

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Celkový hospodářský výsledek zemědělství za rok 2009 by neměl podle doposud známých údajů skončit ztrátou. V rozhovoru pro Mediafax to v úterý uvedl v reakci na prognózu Zemědělského svazu ČR (ZS) šéf odboru zemědělských statistik Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jiří Hrbek.

„V současné době je velmi předčasné a nezodpovědné hovořit o výši ztrát nebo zisků našeho zemědělství. Vzhledem k tomu ale, že za loňský rok vykázalo zemědělství zisk téměř deset miliard korun, je velmi nepravděpodobné, že by se během jediného roku propadlo do ztráty,“ domnívá se Hrbek. Upozornil také, že pro hospodářský výsledek odvětví je rozhodující čtvrté čtvrtletí, kdy zemědělci zhodnocují především rostlinnou produkci. Čtvrté čtvrtletí ale ještě nezačalo.

Celkový hospodářský výsledek resortu navíc může podle Hrbka výrazně ovlivnit záměr ministerstva zemědělství vyplácet hlavní část zemědělských dotací již od 16. října, zatímco loni a ve všech předchozích letech se dotace začínaly vyplácet podle regulí EU až od 1. prosince. Zemědělci tak letos mohou dříve získat více peněz, což mimo jiné změní celkovou bilanci příjmů a výdajů.

Jak již dříve agentura Mediafax informovala, tuzemští zemědělci nemají příjmy pouze ze zemědělské činnosti. Podle šetření ČSÚ tvoří zhruba dvě procenta z celkových tržeb zemědělců v ČR příjmy z takzvaných nezemědělských činností. To mimo jiné v praxi znamená, že zisk zemědělství v ČR je ve skutečnosti vyšší, než se každoročně vykazuje v rámci souhrnného zemědělského účtu. „Do bilance zemědělství je sice započítávána takzvaná neoddělitelná nezemědělská činnost, což jsou například příjmy z prodeje energie z bioplynových stanic, prodej surovin a potravin ze dvora nebo třeba těžba písku či opravy pneumatik. To ale jen v případě, kdy jde o společné účetnictví jednoho podniku. Pokud má nezemědělská činnost samostatné účetnictví nebo jde o jinou společnost, kterou ale vlastní zemědělci, v bilanci zemědělství to není statisticky sledováno,“ podotýká Hrbek.

To potvrzuje i Tomáš Doucha, náměstek Ústavu zemědělských a ekonomických informací pro vědu a výzkum. „Údaje o hospodářském výsledku zemědělství v současné podobě neposkytují zcela spolehlivá data, protože nelze zcela oddělit údaje týkající se skutečně jen zemědělství a ostatních činností,“ konstatuje Doucha.

V ČR nicméně podle statistik podíl neoddělitelné nezemědělské činnosti loni meziročně poklesl. Zatímco v roce 2007 tvořily příjmy tuzemských zemědělců z nezemědělské činnosti 2,5 miliardy korun, loni to bylo podle předběžných údajů 2,2 miliardy. Uvedená čísla se ale týkají činnosti vykazované v rámci zemědělské bilance. Příjmy vykazované v rámci samostatných účetních jednotek v nezemědělském podnikání nejsou součástí bilance zemědělství jako oboru.

Podle odhadu ZS letos poprvé od vstupu ČR do EU skončí tuzemské zemědělství ve ztrátě, neboť tržby zemědělců klesnou o zhruba 20 miliard korun. Na úterním semináři o problematice zemědělství to konstatoval předseda ZS Miroslav Jirovský.

Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688