Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  26.02.2001 09:02:41

Akcie: Akcie na pražské burze se v tomto týdnu pohybovaly pouze jedním směrem s...

Týdenní zpráva Komerční banky

Datum : 26.2.2001

Akcie na pražské burze se v tomto týdnu pohybovaly pouze jedním směrem s souladu s vývojem na zahraničních trzích. Index PX-D oslabil o 3,9% na 1263,3 bodu. Velmi mírná korekci těchto propadů nastala až v závěru týdne. Negativní nálada byla tažena hlavně výraznými propady amerického Nasdaqu a také v reakci na bankovní a měnovou krizi v Turecku. Nejhůře se vedlo telekomunikačním společnostem, ze kterých České radiokomunikace oslabily o 8,8% a Český Telecom ztratil 4,4%. Ztrátu 4,1% na 103 zaznamenaly i akcie ČEZu v reakci na nejistotu ohledně jaderné elektrárny Temelín. Komerční banka v tomto týdnu poklesla o 3,0% na 1030, i když její ztráty byly v závěru týdne korigovány zveřejněním velmi dobrých výsledků hospodaření za loňský rok. Unipetrol poklesl o 3,2% a Philip Morris ČR oslabil o 1,0%. Proti obecnému trendu se pohybovaly pouze akcie České spořitelny, které si připsaly přírůstek 2,2% na 245,3.

       V příštím týdnu bude dokončeno oznamování výsledků hospodaření českých blue-chips. První na řadě bude Český Telecom, který by měl svoje výsledky oznámit hned v pondělí. Ve středu se pak čeká smršť tří společností – ČEZ, Česká spořitelna a Unipetrol. Unipetrol již není tak důležitý, jelikož se bude jednat o předběžné konsolidované výsledky, které jsou relativně přesně predikovatelné z výsledků hlavních dceřinných společností. V pondělí by měla vláda rozhodnout o tom, zda Komerční banka bude poskytovat finanční služby FNM. Pokud se tak stane, získá banka velmi dobrého a hlavně bezrizikového klienta. I přesto, že je příští týden velmi bohatý na domácí informace, nevymaní se pražská burza z vlivu zahraničních trhů.

       V tomto týdnu oznamovaly svoje předběžné výsledky hospodaření za loňský rok Komerční banka, České radiokomunikace a hlavní dceřinné společnosti Unipetrolu. Výsledky Český radiokomunikací byly v souladu s našimi očekáváními a společnost také potvrdila, že hodlá z loňského zisku vyplatit 10mld ve formě dividend. To představuje přibližně 325 na akcii před zdaněním. Výsledky Komerční banky byly na horní hranici očekávání. Také výsledky dceřinných společností Unipetrolu byly uspokojivé. Jediným zklamáním byl Chemopetrol, který ve druhé polovině loňského roku hospodařil pod vlivem negativní situace na trhu se ztrátou 400m.

       Mobilní operátor RadioMobil oznámil, že zvažuje, že vynechá první kolo udělování licencí na UMTS, kde by licenci s jistotou získal za 5mld. Místo toho plánuje účast v aukci kde očekává, že licenci získá za nižší částku. Společnost oceňuje licenci na 1mld a v ideálním případě, kdy by licence byla spojena s liberálními podmínkami je ochotna společnost zaplatit 3mld. Zatím je podle předsedy Českého telekomunikačního úřadu pouze jeden zájemce o licenci na UMTS v České republice, která je určena pro nového operátora.

       Generální ředitel ČEZu očekává, že privatizace společnosti by mohla být dokončena do konce tohoto roku. V opačném případě by podle jeho názoru (i našeho) vláda realizovala mnohem nižší výnos. Dokončení privatizace ČEZu v tomto roce by bylo velmi silným pozitivním signálem.



      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688