TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  20.09.2009 02:00:02

Summit G20 bude řešit hospodářskou krizi, ale i otázky bankovních bonusů

Mediafax

PITTSBURGH (MEDIAFAX) - Světoví představitelé 20 nejsilnějších rozvinutých a rozvíjejících se ekonomik světa se ve čtvrtek a v pátek setkají na summitu zemí G20. Summit má na programu mimo jiné i projednávání restrikcí na bankovní bonusy.

Na jednotném postupu při projednávání restrikcí se shodly i země Evropské unie při svém čtvrtečním neformálním setkání, kterého se za Českou republiku účastnil premiér Jan Fischer. Bankovní bonusy jsou jablkem sváru. Evropská unie chce zavést sankce pro banky, které budou vyplácet příliš vysoké bonusy svému vedení. Nejsilněji požaduje zavedení restrikcí Francie v čele s prezidentem Nicolasem Sarkozym. Ten se na začátku týdne nechal slyšet, že pokud se G20 na jejich restrikcích nedohodne, tak on opustí summit. Francie je v podstatě dvojím členem G20. Ke skupině náleží jak sama za sebe, tak za Evropskou unii, která se ke skupině G20 také počítá. Dalšími takovými zeměmi jsou Velká Británie, Itálie a Německo. Evropskou unii nicméně na jednání bude zastupovat země, která předsedá radě Evropské unie, tedy Švédsko.

Dalším z bodů summitu mají být i východiska ze stimulačních programů jednotlivých vlád na podporu ekonomiky. Jednotliví představitelé států G20 však již prohlásili, že na zrušení stimulačních opatření je příliš brzy. Ty by tedy měly státy odvolat až po té, co finanční krize bude definitivně za nimi.

Čína, která se též počítá mezi země G20, na jednání zřejmě vznese požadavek, aby se rozvojové státy více podílely na chodu a rozhodování Mezinárodního měnového fondu (MMF). Toto opatření by se krom Číny mohlo týkat i Brazílie a Indie.

Státy G20 budou pokračovat v projednávání bodů ze summitu, který se uskutečnil v Londýně. Na programu tak asi nebude chybět ani plán na přepracování finančního sektoru. „Je velmi důležité, abychom se shodli na konkrétních výsledcích, které půjdou dál než ty z Londýna,“ prohlásila k nadcházejícímu summitu německá kancléřka Angela Merkelová.

Šéfka Světové banky Ngozi Okonjo-Iwealová se zase ve čtvrtek nechala slyšet, že by se summitů zemí G20 měly účastnit i chudší státy a zřejmě tuto myšlenku bude propagovat dál. „Chudé státy by měly být brány v úvahu, měly by se jednání účastnit,“ řekla Okonjo-Iwealová, která sama má nigerijskou národnost. Podle ní jsou na summitech již nyní přítomny chudší regiony včetně Africké unie, ale pouze jako pozorovatelé to chce změnit. „Již nyní jsme spíše G30 než G20,“ dodala bankéřka.

Zatím poslední summit G20 proběhl v dubnu v Londýně. Mezi země G20 patří Argentina, Austrálie, Brazílie, Kanada, Čína, Německo, Indie, Indonésie, Itálie, Japonsko, Mexiko, Rusko, Saúdská Arábie, Jižní Afrika, Jižní Korea, Turecko, Velká Británie, Spojené státy americké a Evropská unie. Kromě těchto států se summitů účastní i zástupci Mezinárodního měnového fondu a světové banky.

Tereza Peprníková, peprnikova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688