Petr Hanisch (AliaWeb)
Alternativní investice  |  18.09.2009 10:37:47

Galerie ART Praha draží Kupku, Fillu, Muchu, Špálu a významné další české autory

Přední aukční síň Galerie ART Praha bude pořádat dne  20.září aukci vybraných děl české moderny. Aukce se uskuteční v pražském hotelu Hilton.

Samotná aukce přínáší zasvěcenému divákovi skvělou přehlídku nádherných děl od nejvýznamějších českých autorů. Mezi autory, jejichž díla se budou dražit najdeme Františka Kupku, Emila Fillu, Alfonse Muchu, Václava Brožíka, Jakuba Schikanedera atd. Pozornost bude upřena především na obraz  Zátiší s mandolínou (1934, původní název E. Filly Zátiší s mandolínou a podnosem) od Emila Filly, který se nabízí za vyvolávací cenu 2,5 mil . Tento obraz patří mezi vrcholná díla českého kubismu. Jeho kvalitu mohli ocenit např. i návštěvníci výstavy Moderního světového umění v Pittsburgu v roce 1934. 

Mezi další nabízená díla, o které se očekává zájem je obraz nejprodávanějšího a nejdražšího autora poslední doby Františka Kupky Portrét paní Kupkové (1906), který patří do jeho před abstraktního období (Kupka maluje svůj první zcela abstraktní obraz Nocturno až v roce 1910). Obraz je nabízen za vyvolávací cenu 1,9 mil .

Český či lépe evropský malíř světového věhlasu Alfons Mucha, je na dražbě zastoupen obrazem Rodinné štěstí (1925), které je nabízeno za vyvolávací cenu 1,46 mil .

Osobně se těším na mého oblíbeného autora Jakuba Schikanedera, který je v aukci zastoupen dílem Podvečer (kolem 1910). Dílo jež patří mezi jeho italské období, je úžasné svou barevností, smyslovou krásou a nádechem snění, typické pro Schikanedera. Obraz je nabízen za vyvolávací cenu rovné 2 mil .

Tyto a spousty dalších děl českých a slovenských autorů bude možno spatřit v hotelu Hilton 20.9. Již dnes však máte možnost pokochat se obrazy, soškami, lepty,  na internetových stránkách http://galerie-art-praha.cz/

Jen pro zajímavost ještě dodám, že mezi zajímavé autory jistě patří český herec a známý naivista Josef Hlinomaz, jehož obraz Tajná policie (1978) se bude dražit za vyvolávačku 365 tis .

Kdo má rád grafiku, jistě ho osloví lepty významného představitele české školy Václava Hollara. Tradiční lidové náměty v podání Josefa Lady, barevné kresby Kamila Lhotáka, Ondřeje Sekory nebo Jiřího Wintera Neprakty, imaginativně surrealistické obrazy současníka Kristiána Kodeta či socha z rukou jeho otce Jana Kodeta, bronzové sošky Jaroslava Róny  atd.

zdroj: www.svet-umeni.cz

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688