Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  15.09.2009 09:21:36

ČS - koment 15.9. - evropský průmysl a domácí makro

ČR + Region

 

·          (CZ) Maloobchodní tržby v červenci vykázaly r/r pokles 4,9% (ČS: -4.8%, trh: -5.8%), po očištění o vliv sezónnosti pak byl pokles o 3,1%. Nejvýrazněji se na poklesu  podílely tržby za automobily, v budoucnu se možná projeví i čekání na šrotovné, které již zákonodárcové schválili.  V nadcházejících měsících bude (celkovou) spotřebu domácností dále limitovat rostoucí nezaměstnanost (až k 9,5%). Pro příští rok čekáme  r/r pokles spotřeby o 6 desetin procenta

·          (CZ) Člen bankovní rady Vladimír Tomšík ve včerejším rozhovoru pro HN řekl, že nemůže vyloučit další snižování sazeb CB. Banka by však neměla „vystřílet svůj arzenál“ příliš brzo. Dlouhodobou rovnovážní hodnotu vidí na 3% a proto by se tam sazby měly vrátit po té co odezní krize (momentálně 1,25%), ale nebude tomu tak v blízké době.

·          HU) Předběžný údaj pro červencovou maďarskou průmyslovou produkci ukazoval meziroční pokles o 19,4% (v červnu PP klesala o 18.8% r/r).  Doufáme, že finální data budou blíže k našemu nebo k odhadu  trhu, které jsou o něco optimističtější a naznačují další mírné zpomalování propadu maďarského průmyslu.

·          (PL) Poláci dnes zveřejní index spotřebitelských cen. Ten by měl potvrdit, že inflace zůstává i nadále na zvýšené úrovni (nad hornou hranicí tolerančního pásma CB) což pravděpodobně bude jednou z překážek v dalším uvolňování sazeb.

·          (CEE) Zhoršení nálady na trhu a hlavně sentimentu vůči regionu se projevilo jak na akciích, tak na regionálních měnách. Zlotý pokračoval v cestě na kterou sklouzl již minulý týden po zprávách o rozpočtu na 2010 a včera se přiblížil až 4,25 za Euro (odpoledne pak mírně zkorigoval k 4,18). I forint   o něco oslabil, oproti zlotému však jenom mírně, nejslabší hodnota nepřekročila 275 za Euro a, později se pak vrátil pod 274. Koruna, jako obvykle, téměř beze změny. I nadále lze čekat zvýšenou volatilitu, v delším horizontu posilování.

 

Svět

·          (EMU) Podle Eurostatu průmyslová výroba EMU v červenci klesla o 15.9% meziročně, čímž oproti předchozímu měsíci zpomalila svůj pokles. Meziměsíčně poklesla o 0,2%. Data jsou o něco lepší než se očekávalo, je tomu však i díky tomu, že došlo k revizi údajů za červen (r/r rev. z -17 na-16,7%, m/m rev. z -0,6 na -0,2%).  Evropská komise včera potvrdila, že Eurozóna se pomalu zvedá z recese, svojí celoroční prognózu však oproti květnu nerevidovala (HDP –4,0% r/r). Prognóza pro druhou polovinu roku byla sice revidována vzhůru, výkon ekonomiky v první polovině byl však tak slabý, že pro celoroční prognózu to na úpravu nestačí.

·          (GE) Dnešní německý konjunkturální index ZEW by měl  zůstat silný vzhledem k zveřejňovaným údajům a k optimismu na trzích. Otázkou je, zda ještě existuje prostor pro bezprostřední výrazný růst.  

 

Jana Krajčová
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

15.06.2011ČS - koment 15.6. - Řecko, makro z USA, domácí sazby Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
22.10.2010ČS - koment 22.10. - makro, domácí sazby Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688